Styczne do wykresu funkcji
mateusz: Oblicz miarę kąta ostrego pod jakim przecinają się styczne do wykresu funkcji
y=3x4−4x3−12x2− √33 x2+ √3 3 x
poprowadzone w punktach o pierwszych współrzędnych równych x=−1 i x=2
17 mar 19:06
mateusz: Pomoże ktoś?
17 mar 19:21
mateusz:
17 mar 19:46
Matijaz:
17 mar 20:44
17 mar 20:54
daras: poniał ?
18 mar 10:25
mateusz: Nie za bardzo
18 mar 19:44
J:
potrafisz policzyć pochodną tej funkcji ?
18 mar 19:47
mateusz: Tak, a co dalej?
19 mar 17:23
5-latek: To moze zacznij do cholery liczyc a nie pytasz sie co dalej
19 mar 17:26
5-latek: czekasz az ktos policzy ? (zeby przez dzien czasu nie policzyc tak prostej pochodnej Ja
pi....e
A co na kolokwium bedzie ?
19 mar 17:28
blad: 5 latek znowu nie masz nic do powiedzenia w temacie to po co się udzielasz ?
19 mar 17:54
blad: i zachowaj kulture
19 mar 17:59
Janek191:
Przepisz jeszcze raz tę funkcję, bo jest źle
19 mar 17:59
mateusz: Funkcja jest okej! Pochodną policzyłem dawno tylko chciałem wskazówki co mam dalej robić, a co
więcej nie jestem studentem tylko maturzystą i nie ma czasu się po głowie poskrobać

Moja pochodna: 12x
3−12x
3−
72+2√33 x+
√33
I jakblad wspomniał troche kulturki
20 mar 19:57
mateusz:
20 mar 21:44
20 mar 21:51
Qulka: współczynnik kierunkowy stycznej a = f'(x0) x0 to podana współrzędna punktu styczności
20 mar 21:52
20 mar 21:53
Mila:
| | √3 | | √3 | |
y=3x4−4x3−12x2− |
| x2+ |
| x |
| | 3 | | 3 | |
| | 2√3 | | √3 | |
f'(x)=12x3−12x2−24x− |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
f'(−1)=
√3
Styczna do wykresu w punkcie o wsp. x=−1,y=..
y=tgα*x+b, gdzie tgα=
√3⇔α=60
f'(2)=−
√3
styczna do wykresu w punkcie o wsp. x=2,y=..
y=−
√3x+b'
tgβ=−
√3⇔β=180
o−60
o=120
o
Licz kąt między prostymi.
Posprawdzaj rachunki jesli nie zgadzaja sie z odpowiedzia.
20 mar 23:07
5-latek: No to jesli policzyles pochodna to nalezalo napisac:
Pochodna wyszla mi taka to a taka (proszse sprawdzic
21 mar 06:11