Dwie równoległe płaszczyzny przecinają kulę.
Kasia: Dwie równoległe płaszczyzny przecinają kulę i wyznaczają przekroje o polach 49π cm
2 i 4π cm
2.
Odległość między tymi przekrojami wynosi 9 cm. Oblicz pole powierzchni kuli.
Rozwiązanie jest tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/8705.html
Interesuje mnie jedno zagadnienie − skąd wiadomo, że nie jest możliwe
żeby przekroje były po jednej stronie?
17 mar 10:33
Qulka:

powiedzmy że są po jednej stronie wtedy
x
2+7
2=R
2
(x+9)
2+2
2=R
2
stąd
x= −2
co znaczy że są po przeciwnych stronach
17 mar 10:48
Janek191:

Niech
x > 0
Bo wtedy by było
R
2 = x
2 +7
2 = x
2 + 49
R
2 = ( x + 9)
2 + 2
2 = x
2 + 18 x + 81 + 4
x
2 + 49 = x
2 + 18 x +85
49 = 18 x + 85
18 x = − 36
x = − 2 < 0 − sprzeczność
17 mar 10:48
Qulka: ale można to nadal wykorzystać i policzyć R2=53 i Pole = 4πR2= 212π
17 mar 10:50
Qulka: bo wartość jest ta sama tylko z drugiej strony
17 mar 10:51
J:

x
2 + 7
2 = (x + 9)
2 + 2
2 ... .rozwiąż i zobaczysz,że x < 0
17 mar 10:51
Kasia: Dzięki wielkie
17 mar 10:58