wielomiany
marmolada: Wielomiany
Pomoże mi ktoś z tymi zadaniami, chociaż po 1 przykładzie z każdego, jakieś wskazówki?

1.rozwiąż nierówności
a)x
3+2x
2−9x−18>0
b)−2x
4−4x
3+6x
2≤0
2.rozwiąż równania
a)x
3−7x
2−4x+28=0
b)(x
2+3x)(x
2+4)(x
2+4x+4)
c)x
3+5x
2−9x+45=0
3.Wykaż, że liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
4−7x
3+17x
2−16x+4
4.Dla jakich wartości c i d wielomian x
3+2x
2−5x+c jest podzielny przez trójmian x
2−x+d
5.Dla jakich wartości a i b liczby 3 oraz −1 są pierwiastkami wielomianu x
3+ax
2+bx−3
16 mar 18:23
marmolada: proszę, zwłaszcza o te 3 ostatnie
16 mar 18:55
Michał: 1.a)wyłącz wspólny czynnik
b)wyłącz x2 a potem f.kwadratowa
2..a)wspólny czynnik
b)no właściwie to już rozwiązanie, po prostu każde rozkładasz
c)wspólny czynnik
3.podziel dwukrotnie przez dwumian x−2
najpierw zrób tyle, a potem pomożemy Ci z resztą.
16 mar 19:08
Michał: z tym wspólnym czynnikiem to chodzi mi o to: (przykład)
x3−3x2+12x−36=x2(x−3)+12(x−3)=(x−3)(x2+12)
16 mar 19:10
Michał: nie jestem matematykiem tylko licealistą z ubogą wiedzą, także nie wiem jak to się zwie
16 mar 19:11
5-latek: Wylaczanie wspolnego czynnika przed nawias
16 mar 19:16
marmolada: dzięki, rozjaśniło mi to wiele

tylko "podziel dwukrotnie przez dwumian x−2" nie za bardzo
rozumiem w jakim celu
16 mar 19:17
Michał: Jeśli liczba jest podzielna przez dwumian x−a to znaczy, że a jest pierwiastkiem wielomianu.
Jeśli masz wykazać że jest dwukrotnym pierwiastkiem to dzielisz dwa razy lub raz przez
(x−2)
2, ale zakładam, że dla Ciebie pierwsza metoda będzie lepsza.
Polecam zaznajomić się z:
107
1401
2446
16 mar 19:24
marmolada: dziękuję bardzo
16 mar 19:25
Michał: 4. wykonujesz dzielenie po prostu jakby c i d byłyby cyframi jak każde inne i musisz założyć,
że otrzymana reszta jest równa 0.
5. Układ równań:
najpierw podstawiasz x=3 i wyliczasz, a następnie to samo dla x=1.
Potem przyrównujesz otrzymane równania do 0 i rozwiązujesz.
3
3+3
2a+3b−3=0
(−1)
2+1
2a+(−1)b−3=0
Ogólnie jeśli masz jakiś problem z zadaniem, a nie czujesz się pewnie w danym dziale to polecam
najpierw nauczyć, poznać teorię z zakładek na lewej części strony
16 mar 19:30
Michał: 4. wykonujesz dzielenie po prostu jakby c i d byłyby cyframi jak każde inne i musisz założyć,
że otrzymana reszta jest równa 0.
5. Układ równań:
najpierw podstawiasz x=3 i wyliczasz, a następnie to samo dla x=1.
Potem przyrównujesz otrzymane równania do 0 i rozwiązujesz.
3
3+3
2a+3b−3=0
(−1)
2+1
2a+(−1)b−3=0
Ogólnie jeśli masz jakiś problem z zadaniem, a nie czujesz się pewnie w danym dziale to polecam
najpierw nauczyć, poznać teorię z zakładek na lewej części strony
16 mar 19:30