ktoś nakieruje?
Eko: Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest rosnąca?
f(x)=(2−m2)2
16 mar 17:28
J:
to nie jest funkcja ... ale pewnie dla: 2 − m2 > 0
16 mar 17:33
J:
napisz tą funkcję porządnie
16 mar 17:34
Jakub: f(x)=(2−m2)x przepraszam
16 mar 18:10
5-latek: Jaka musi byc podstawa funkcji wykladniczej zeby byla taka funkcja rosnaca ?
16 mar 18:14
Jakub: większa od 0?
16 mar 18:17
Jakub: większa od 0?
16 mar 18:19
16 mar 18:21
5-latek: To nie jest funkcja liniowa tylko wykladnicza
16 mar 18:22
Jakub: 2−m2>1
m2>−1
to będzie m∊(−1;1)?
16 mar 18:23
Jakub: a żeby obliczyć podstawę logarytmu w loga9=12
aspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">12=9
i potem co dalej ?
16 mar 18:28
Jakub: cholerka chciałem napisac a do potęgi 12 =9
16 mar 18:29
5-latek: Jeszcze raz po kolei rozwiazuj to rownanie
2−m2>1 to dalej ty
16 mar 18:30
5-latek: Nie rownanie tylko nierownosc
16 mar 18:31
Jakub: −m2>−1
−m2−1>0/(−1)
m2+1<0
(m−1)(m+1)<0
16 mar 18:41
Jakub: bez pierwszej linijki
16 mar 18:42
Jakub: czekaj bo zrobiłem błąd już piszę dobrze. moment
16 mar 18:42
Jakub: 2−m
2>1
−m
2+1>0/*(−1)
m
2−1<0
(m−1)(m+1)<0
m= 1 i m=−1
parabola ramionami do góry i wychodzi tak ma być ? Jak zgadza się pomóż z tym o 18:29 a jak
napisałem źle to robię to dalej
16 mar 18:45
5-latek: 2−m
2>1 to −m
2>−1 to m
2<1 to m
2−1<0 to (m+1)(m−1)<0 to m∊(−1,1)
| | 1 | |
loga9= |
| to a1/2=9 z definicji logarytmu wiec a=81 bo 811/2= √81=9 |
| | 2 | |
16 mar 18:59