Proszę o sprawdzenie.
hs: Proszę o sprawdzenie.
Punkty wspólne wykresów f. wymiernej.
Dla jakiego m nie ma punktów wspólnych f(x) i g(x).
zał. m≠0 bo zeruje f(x)
m≠1 bo zeruje g(x)
porównuję :
x
2(m−1)−m=0
Δ=4m
2−4m
Δ<0
4m
2−4m<0
4m(m−1)<0
m∊(0;1)
15 mar 20:15
hs: ΔΔΔΔ
15 mar 20:21
5-latek: | | 0 | |
Ale |
| =0 i taka funkcja y=0 istnieje Jesli juz to robie zalozenie ze dla f(x) = |
| | x | |
15 mar 20:22
hs: Czyli tutaj m może być równe 0 i 1 ? Ale reszta jest w porządku i wychodzi m∊(0;1) a powinno
wyjść m∊<0;1> czemu /?
15 mar 20:24
hs:
15 mar 20:35
hs:
15 mar 21:01
prosta: m=0⇒ są punkty wspólne
m=1⇒ nie ma punktów wspólnych
m∊(0,1>
15 mar 21:08
prosta: korekta: m=0 ⇒ f(x)=0 dla x≠0
g(x)=−x dla x∊R
nie ma punktów wspólnych
15 mar 21:10
hs: No właśnie, odpowiedzi mówią inczej ;\ ma wyjść m∊<0;1>
15 mar 21:11
prosta: g(x)=0
nie ma punktów wspólnych
15 mar 21:11
hs: Teraz się zgadza, a wytłumaczysz dlaczego tak ?
15 mar 21:11
prosta: czyli m∊<0,1>
15 mar 21:11
prosta: trzeba narysować wykresy funkcji f i g ...widać, że nie ma punktów wspólnych
15 mar 21:13
prosta:
liczenie Δ ma sens dla funkcji kwadratowej czyli, przy zał. m≠1.
Twoje równanie dla m=1 nie jest sprzeczne:0*x2−1=0
−1=0
15 mar 21:16
hs: Dzięki śliczne
15 mar 21:31
hs: | | mx+2 | |
A jakie zał. będzie dla zadania żeby nierówność |
| >0 żeby : dla jakiego m |
| | x2+1 | |
nierówność jest prawdziwa dla każdego x∊R ? ? ? ? ?
15 mar 21:32
prosta: nierówność jest określona dla każdego x∊ℛ ( x
2+1>0)
można pomnożyć przez mianownik i otrzymamy:
mx+2>0 jest to nierówność liniowa :
dla m=0 : 2>0 spełnione dla x∊ℛ
| | − 2 | | − 2 | |
dla m>0: x> |
| spełnione dla m∊( |
| ,+∞) |
| | m | | m | |
| | − 2 | | − 2 | |
dla m<0: x< |
| spełnione dla m∊(−∞, |
| ) |
| | m | | m | |
odp. m=0
15 mar 21:43
15 mar 22:00