Jacek: Jeżeli masz narysowane poprawnie wykres 4/x dla x∊R to widzisz jak wyglądają jego wartości w
okolicy 0. Przy x→0
− f(x) →−
∞, x→0
+ f(x) →+
∞ . w x=0 f(x) nie istnieje. Owszem przy m =
0, f(x)<m dla x<0 ale wtedy zbiorem rozwiązań nierówności jest (−
∞,0), a nie jak wskazano w
zadaniu (−8,0).
Jedno czego mi rzeczywiście brakuje to w sformułowanie zadania na początku "Naszkicuj wykres
funkcji f(x)=4/x dla x∊R", bo np. jeżeli zawęziliby dziedzinę dla f(x) do x∊(−8;0) a potem
zapytaliby: "Dla jakiej wartości parametru m zbiór (−8;0) jest zbiorem rozwiązań nierówności
| | 1 | |
f(x)<m" to myślę, że należałoby podać m∊<− |
| ,+∞) |
| | 2 | |