Wielomiany: Rozwiąż równanie
Paweł: Rozwiąż równanie: 36x
3−21x
2−5x+2=0
Doszedłem już do tego że trzeba tu zastosować tw. o pierwiastkach wymiernych, ale nie do końca
mi to wychodzi. Bardzo bym prosił o pełne rozwiązanie z ew. krótkimi 'dopiskami' tłumaczącymi
co i jak − najszybciej uczę się z analizy
15 mar 18:18
Braun:
(3x−2)(3x+1)(4x−1)=0
=====================
15 mar 18:35
Paweł: No wolframalpha tez tak twierdzi. Sęk w tym że nie mam pojęcia jak do owego
(3x−2)(3x+1)(4x−1)=0 dojść.
15 mar 18:44
15 mar 18:46
Paweł: Przecież wyraźnie napisałem że wiem o tym twierdzeniu, ale mi nie wychodzi. Dlatego też
poprosiłem o PEŁNE rozwiązanie.
15 mar 18:49
Braun:
Masz problem z wypisaniem dzielników liczby 2 i 36 ?
To je tutaj wypisz !
15 mar 18:50
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Szukasz pierwiastków wśród liczb:{1,−1,2,−2, |
| ,− |
| , |
| ,− |
| , − |
| ,..} |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | |
Najpierw badasz dla całkowitych dzielników liczby 2,
| | p | |
potem ułamki |
| , gdzie p to dzielnik 2 a q to dzielnik 36. |
| | q | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
W( |
| )=36* |
| −21* |
| − |
| +2= |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | | −1 | | 1 | | 5 | |
W(− |
| )=36* |
| −21* |
| + |
| +2= |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | |
Teraz schemat Hornera:
36 −33 6 0
| | 1 | |
36x3−21x2−5x+2=(x+ |
| )*(36x2−33x+6) |
| | 3 | |
36x
2−33x+6=0 /:3
12x
2−11x+2=0
Δ=121−8*12=25
| | 11−5 | | 11+5 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 24 | | 24 | |
=====================
15 mar 18:51
Paweł: Dziękuję bardzo Mila

Już łapie co i jak.
15 mar 18:54
Mila:

Ćwicz.
15 mar 19:00
pigor: ..., lub jak już ...

masz w(−
13)=0, to np. tak :
36x3−21x2−5x+2=0 ⇔ 36x
3+12x
2−33x
2−11x+6x+2= 0 ⇔
⇔ 12x
2(3x+1)−11x(3x+1)+2(3x+1)= 0 ⇔ (3x+1) (12x
2−11x+2)= 0 ⇔
⇔ 3x+1=0 v
12x2−11(x)+2= 0 ⇒ 3x= −1 i Δ= 121−96=25,
√25= 5 ⇒
⇒
x= −13 v x=
124(11±5) ⇒ x=
624 v x=
1624 ⇒
⇒
x= 14 v x= 23 , a więc odp.
x∊{−13, 14, 23} . ...
15 mar 19:07