Hej
mimi: Parabola o równaniu y=x2+bx+c jest styczna do prostej o równaniu y=x w pukncie P=(1,2014).
Wyznacz współczynniki b i c.
15 mar 17:17
Mila:
Punkt należący do prostej y=x ma dwie jednakowe współrzędne np.
(2,2) (3,3) itd, nie może mieć wsp.(1,2014).
Popraw treść zadania.
15 mar 17:51
mimi: Taka jest treść zadania, własnie dlatego zwróciłam się o pomoc
15 mar 17:58
Mila:
Z jakiej to książki?
15 mar 21:17
prosta: już to gdzieś analizowaliśmy
15 mar 21:18
15 mar 21:25
Benny: To jest jakaś książka z arkuszami maturalnymi, wiem, bo w mojej klasie taka jest, nazwy nie
znam, bo jej nie posiadam. Zadanko pamiętam, bo kolega prosił mnie o rozwiązanie.
f'(x)=a
y=x, więc a=1
f'(x)=2x+b
2x+b=1
2+b=1
b=−1
f(1)=2014
f(1)=1−1+c
c=2014
y=x2−x+2014
15 mar 21:27