Równania i nierównosci
dana78: Czy ktos sprawdzi oraz rozwiaże te z ułamkami ,nie potrafie...
−3(x+2)−4(x−5)>9x−(1−3x)
−3x−6−4x+20>9x+3x
14>5x
5x>14/:5
x=2810
2−3x3 − 2x−12 ≤ 3x4 + 2−5x6 ?
2x2−3x−5>0 ?
(5−3x)(x2−9x10)=0
5x2+45+50−3x2+18x+30x=0
2x2+143x=0
4x+143x=0
147x=0
x=0
15 mar 13:24
Qulka: te ułamki pomnóż obustronnie przez24
15 mar 13:25
J:
wystarczy przez 12
15 mar 13:26
Qulka: w pierwszym zjadłeś jedynkę z prawej strony
15 mar 13:26
Qulka: w drugim zjadłeś x za 45 3x*x2=3x3 itd
15 mar 13:28
dana78: −3(x+2)−4(x−5)>9x−(1−3x)
−3x−6−4x+20>9x +(−1)−3x
14>5x
5x>14/:5
x=2810
(5−3x)(x2−9x10)=0
5x2+45+50−3x2+18x+30x=0
2x2+143x=0
4x+143x=0
147x=0
x=0 nie kumam gdzie? "w drugim zjadłeś x za 45 3x*x2=3x3 itd"
15 mar 13:41
J:
co to jest: x2 − 9x10 ?
15 mar 13:43
Qulka: na oko to 9x+10
15 mar 13:44
Qulka: (5−3x)(x2−9x+10) =5x2−45x+50 − 3x3+18x2−30x
15 mar 13:45
dana78: (5−3x)(x2−9x − 10)=0
15 mar 13:48
Qulka: to u Ciebie jeszcze 5(−10)= +50
15 mar 13:54
J:
⇔ 5x2 −45x − 50 ..... itd
15 mar 13:55
Qulka: ech

−3(x+2)−4(x−5)>9x−(1−3x)
−3x−6−4x+20 > 9x
−1 + 3x
−13x > −15
x < 15/13
15 mar 13:58
dana78: (5−3x)(x2−9x−10)=0
5x2−45−50−3x2+18x+30x=0
2x2−47x=0
4x−47x=0
−43x=0
x=0
15 mar 14:04
J:
uparta/ty jesteś jak osioł .. 5*(−9x) = −45*x ... nie widzisz tego ?
15 mar 14:07
Qulka: przy mnożeniu przez 3x x też zniknął... z równania 5 nagle wyparowała .... kwadrat podnosi 2 a
nie x

ciężki przypadek
15 mar 14:09
Qulka: a tak w ogóle

(5−3x)(x
2−9x−10) =0
gdy któryś nawias jest równy zero więc
5−3x=0 lub x
2−9x−10 =0 delta Δ=81+40=121
√Δ=11
x=5/3 lub x= −1 lub x=10
15 mar 14:13
dana78: nie kazdy potrafi matme ...zwłaszcza po 20 latach od skończenia szkoły...:(
15 mar 14:16
dana78: Nie ukrywam ze liczyłam na gotowca,a skąd co się wzieło to juz powoli doszłabym sama...
15 mar 14:18
Qulka: to jak planujesz wrócić do szkoły to zacznij przypominanie od początku
15 mar 14:19
Qulka: o 14:13 masz gotowca do 4
15 mar 14:20
15 mar 14:21
Qulka: 2 po pomnozeniu przez 12
4(2−3x) − 6(2x−1) ≤ 9x+2(2−5x)
15 mar 14:23
Qulka: 1. gotowe o 13:58
15 mar 14:24
dana78: Jestem matematycznym głombem do potegi ! Kończe LO zaoczne i mam 40 lat zapóźno na
jakiekolwiek dokształcanie, musze oddac prace zeby zaliczyc semestr . ot cała prawda
15 mar 14:25
5-latek: Sa tu ludzie ktorzy skonczyli szkole o wiele wczczesniej niz Ty i nie maja skonczonych studiow
(wspomne nieskromnie o sobie
Pocwicz sobie tu na przykladach
https://matematykaszkolna.pl/strona/1434.html Masz tam tez zadania z rozwiazaniami wiec masz duzo do
liczenia
15 mar 14:25
dana78: Dzięki Qulka
15 mar 14:34
dana78: do trzeciego? dobrze czy źle? poprawcie prosze
3) 2x2−3x−50>0
Δ=(−30)2−4*2*(−5)=9*8*10=720
√Δ=720
x1=3−262*2=−234=−534
x2=3+262*2=294=714
15 mar 15:22
dana78: sprawdzcie prosze i napiszcie poprawnie bardzo prosze
15 mar 15:26
Qulka: 2x
2−3x−5>0
Δ=9+40=49
√Δ=7
15 mar 15:30
5-latek:

3)mialo byc 2x
2−3x−5>0 Δ= b
2−4*a+c a=2 b=(−3) c=(−5) to Δ=(−3)
2*4*2*(−5)=9+40=49
to
√Δ=
√49=7
| | 3+7 | | 10 | | 5 | |
x1= |
| = |
| = |
| po skrocenie przez 2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 5 | |
Rozwiazniem nierownosci jest przedzial wiec xnalezy (−oo,−1)U( |
| , oo) |
| | 2 | |
Masz wykres tej funkcji y=2x
2−3x−5
i patrzysz gdzie jest >0 (gdzie zielone linie Kropki niezamalowane bo jest >0
15 mar 15:38
15 mar 15:40
Qulka: 4(2−3x) − 6(2x−1) ≤ 9x+2(2−5x)
15 mar 15:47
dana78: i na tym koniec?
15 mar 15:59
5-latek: Przecie Chlopaki nie placza

Nie jest to koniec zadania . To dopiero poczatek
Nalezy teraz uoprzadkowac ta nierownosc i i ja rozwiazc
No to sprobuj (wymnoz te nawiasy
15 mar 16:07
dana78: 4(2−3x) − 6(2x−1) ≤ 9x+2(2−5x)
8−12x−12x+6≤18x−45x+4−10x
14−24x≤−37x+4/ −14
24x≤−37x+4−14 /+37
61x≤−10
co dalej? /: 61?
15 mar 16:54
prosta: z pawej strony nie mnożyliśmy dwóch nawiasów : 9x+2(2−5x)=9x+4−10x
15 mar 16:56
prosta: 14−24x≤4−x
15 mar 16:56
15 mar 16:58
dana78: 4(2−3x) − 6(2x−1) ≤ 9x+2(2−5x)
8−12x−12x+6≤18x−9x+4−10x
14−24x≤−1x+4/ −14
24x≤1x+4−14 /+1x
23x≤−10
co dalej?
15 mar 17:00
15 mar 17:03
dana78: dzieki
15 mar 17:20
5-latek: Dana Popatrz na post godz 17 :00
i na prawa strone tej nierownosci tam nie masz (9x+2)(2−5x) ze tak sobie wymnazasz
nawiasy tylko masz <= 9x+2(2−5) wiec tylko wymanazasz 2 z nawiasem a 9x zostawiasz
wobec tego twoja nierownosc bedzie miala postac
8−12x−12x+6<= 9x+4−10x
A wiec −24x+14<=−x+4
Teraz to porzadkuj czyli niewiadne (to co z x na lewa strone a wiadome (bez x na prawa
strone
nierownosci
−24x+x<=4−14
−23x<=−10 to
| | 10 | |
x>= |
| (nastapil zwrot nierownosci na przeciwny bo podzielilismy przez liczbe ujemna |
| | 23 | |
15 mar 17:26
5-latek: A z Twojej nierownosci z godz 17 to rozwiaznie wcale nie wyjdzie
15 mar 17:31