matematykaszkolna.pl
geometria analityczna Ilona: Dla jakich wartości parametru m prosta y=mx +m +1 ma dokładnie jeden punkt wspólny z odcinkiem łączącym punkty A(1,0) i B(0,2)? Rozwiązanie mam ale go nie rozumiem: A=(1,0)=(x1,y1) B=(0,2)=(x2,y2) (Ax1+By1+C)(Ax2+By2+C) <= 0 znak <= to znak nierownosci nieostrej. Czy moze mi ktos wyjasnic dlaczego taki jest warunek ? Z czego on wynika? czyli po podstawieniu: (m*1− 1*0+m+1)(m*0−2+m+1) <= 0 (2m+1)(m−1) <=0 zatem rozwiazanim jest przedzial domkniety z obu stron od − 12 do 1
14 mar 16:14
Ilona: wiem, że to bardzo trudne zadanie, ale może ktoś da rade pomóc? emotka
14 mar 18:07
Ilona: :(
14 mar 23:51
15 mar 00:09
Ilona: Dzięki − widziałam już to rozwiązanie. Kłopot w tym, że to rozwiązanie jest dużo dłuższe niż to co ja przedstawiłam. Może jednak ktoś się skusi by to rozkminić emotka
15 mar 21:01
PW: Ktoś bez talentu oznaczył tymi samymi symbolami A i B − raz punkty między którymi ma przechodzić prosta, drugim razem − współczynniki w równaniu ogólnym tej prostej. Rzeczywiście trudno zrozumieć. Niech badana prosta p ma równanie ogólne (1) Kx + Ly + M = 0, czyli (1') K = m, L = −1, M = m+1. Znany jest wzór na odległość punktu A = (x1, y1) od prostej (1):
 |Kx1+Ly1+\M| 
(2) d(A,p) =

,
 K2+L2 
w którym wartość bezwzględna jest dlatego, że wyrażenie (3) Kx1+Ly1 + M może być ujemne lub dodatnie − zależnie od tego po której stronie prostej (1) leży punkt A. Chcemy, żeby punkty A i B leżały po przeciwnych stronach prostej (1), dlatego żądamy, aby iloczyn (3) i Kx2+Ly2 + M był ujemny (jeden licznik dodatni, drugi ujemny, mianowniki występujące w (0) są dodatnie). Jeżeli więc A i B mają leżeć po przeciwnych stronach prostej (1), to musi być (4) (Kx1+Ly1 + M)(Kx2+Ly2 + M) < 0. Dodano możliwość "≤" dla zapewnienia sytuacji, gdy A lub B należy do prostej (jedna z odległości jest wtedy zerem). Podstawienie (1') do (4) kończy rozwiązanie.
15 mar 23:06
Ilona: No to teraz wszystko jasne emotka dzięki wielkie !
16 mar 00:48