geometria analityczna
Ilona: Dla jakich wartości parametru m prosta y=mx +m +1 ma dokładnie jeden punkt
wspólny z odcinkiem łączącym punkty A(1,0) i B(0,2)?
Rozwiązanie mam ale go nie rozumiem:
A=(1,0)=(x1,y1)
B=(0,2)=(x2,y2)
(Ax1+By1+C)(Ax2+By2+C) <= 0
znak <= to znak nierownosci nieostrej. Czy moze mi ktos wyjasnic dlaczego taki
jest warunek ? Z czego on wynika?
czyli po podstawieniu:
(m*1− 1*0+m+1)(m*0−2+m+1) <= 0
(2m+1)(m−1) <=0
zatem rozwiazanim jest przedzial domkniety z obu stron od − 12 do 1
14 mar 16:14
Ilona: wiem, że to bardzo trudne zadanie, ale może ktoś da rade pomóc?
14 mar 18:07
Ilona:
:(
14 mar 23:51
15 mar 00:09
Ilona: Dzięki − widziałam już to rozwiązanie. Kłopot w tym, że to rozwiązanie jest dużo dłuższe niż to
co ja przedstawiłam. Może jednak ktoś się skusi by to rozkminić
15 mar 21:01
PW: Ktoś
bez talentu oznaczył tymi samymi symbolami A i B − raz punkty między którymi ma
przechodzić prosta, drugim razem − współczynniki w równaniu ogólnym tej prostej. Rzeczywiście
trudno zrozumieć.
Niech badana prosta p ma równanie ogólne
(1) Kx + Ly + M = 0,
czyli
(1') K = m, L = −1, M = m+1.
Znany jest wzór na odległość punktu A = (x
1, y
1) od prostej (1):
| | |Kx1+Ly1+\M| | |
(2) d(A,p) = |
| , |
| | √K2+L2 | |
w którym wartość bezwzględna jest dlatego, że wyrażenie
(3) Kx
1+Ly
1 + M
może być ujemne lub dodatnie − zależnie od tego po której stronie prostej (1) leży punkt A.
Chcemy, żeby punkty A i B leżały po przeciwnych stronach prostej (1), dlatego żądamy, aby
iloczyn (3) i
Kx
2+Ly
2 + M
był ujemny (jeden licznik dodatni, drugi ujemny, mianowniki występujące w (0) są dodatnie).
Jeżeli więc A i B mają leżeć po przeciwnych stronach prostej (1), to musi być
(4) (Kx
1+Ly
1 + M)(Kx
2+Ly
2 + M) < 0.
Dodano możliwość "≤" dla zapewnienia sytuacji, gdy A lub B należy do prostej (jedna z
odległości jest wtedy zerem).
Podstawienie (1') do (4) kończy rozwiązanie.
15 mar 23:06
Ilona: No to teraz wszystko jasne

dzięki wielkie !
16 mar 00:48