matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fds
s:
Może mi ktoś pomóc i powiedzieć jak tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/283934.html
wyliczyli, żę bok trójkąta to
√
3
?
12 mar 09:14
irena_1:
a− promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym t− bok trójkąta h− wysokość tego trójkąta
t
√
3
h=
2
2
2
t
√
3
t
√
3
a=
h=
*
=
3
3
2
3
t
√
3
=a
3
3a=t
√
3
t
√
3
=3a
3a
t=
=a
√
3
√
3
12 mar 15:13