11 mar 22:53
Qulka: widziałam post, ale nie widziałam problemu
11 mar 22:58
kyrtap: Obliczyć całkę krzywoliniową niezorientowana ∫√2y ds gdzie L jest to pierwszy łuk cykloidy
x = R(t − sint) , y = R(1−cost) , R>0.
11 mar 22:59
kyrtap: i tam są obliczenia w tym poście
11 mar 22:59
kyrtap: w zasadzie całka jaka mi wyszła do policzenia
11 mar 23:00
kyrtap: Qulka pytanie do kolejnego zadania mam obliczyć całkę ∫yds gdzie L jest to łuk paraboli
y
2 = −8x od punktu A = (0,0) do punktu (−2,4)
tą całkę mam liczyć od −2 do 0 czy od 0 do −2
11 mar 23:32
Qulka:

jeśli nieskierowana to obojętny kierunek
11 mar 23:34
kyrtap: rozumiem
11 mar 23:45
kyrtap: o co chodzi że skierowana?
11 mar 23:45
prawnik: Qulka jesteś ?
12 mar 01:03
kyrtap: prawnik nie dla Ciebie matematyka
12 mar 01:05
kyrtap: Qulka jak możesz zerknij na całkę:
∫sint
√1+b2cos2tdt widzę że jesteś mocno eksploatowana dzisiaj

Wiesz jak ją wyliczyć ?
12 mar 01:07
Qulka: a zwykłe podstawienie cost = m ?
12 mar 01:12
kyrtap: wyszła mi taka całka −∫√1+b2u2du
12 mar 01:16
kyrtap: ja za cost podstawiłem u
12 mar 01:17
Qulka: i jeszcze b przed całkę
12 mar 01:21
12 mar 01:22
kyrtap: jak ona w pierwiastku jest
12 mar 01:22
kyrtap: jak b przed całkę ?
12 mar 01:24
Qulka: więc dlatego wyciągasz b bo pod pierwiastkiem jest b2 a ma być gołe u2
√1+b2u2 = b • √1/b2+ u2
12 mar 01:25
kyrtap: dobra

ale ja takich wzorów nie znam

to co muszę przez metodę współczynników
nieoznaczonych?
12 mar 01:27
Qulka: jak się da.. nie kojarzę nazwy metody
12 mar 01:33
12 mar 01:34
Qulka: wygląda na to że tak
12 mar 01:36
kyrtap: dzięki wielkie za dzisiaj
12 mar 02:06
Qulka: dziś to ciut ciut

tylko że
√a2=a
12 mar 02:09
Mariusz: Jak chcesz policzyć całkę z tego pierwiastka policzyć to najlepiej podstawieniem Eulera
Na pierwszy rzut oka wygląda że drugie będzie lepsze ale okaże się że pierwsze da całkę
którą wygodniej będzie policzyć
12 mar 06:44