mam problem z obliczeniem tego prawdopodobieństwa
Asia: Rzucono dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry . Przedstaw zbiór zdarzeń elementarnych
dla tego doświadczenia za pomocą tabeli a następnie oblicz prawdopodobieństwo
a) A − za drugim razem wyrzucono liczbę oczek nie wiekszą niż za pierwszym razem
b) B − iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą
c) C− suma wyrzuconych oczek jest liczbą podzielna przez 4
11 mar 22:06
panpawel_v2: Napisz w czym masz dokładnie problem, bo nie wszyscy chcą tracić czas na przepisywanie całego
rozwiązania.
11 mar 22:08
Asia: powiem tak mam problem z tymi trzema podpunktami ponieważ jestem po chorobie a niebawem mam
sprawdzian z tego działu i proóbuje jakoś zrozumieć to
11 mar 22:09
Janek191::
Ω = { (x, y) : x, y ∊ { 1,2,3,4,5,6} }
I Ω I = 6
2 = 36
a)
A = { (1,1),(2,1),(2,2),( 3,1),(3,2),(3,3),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(5,1),(5,2),(5,3),
(5,4),( 5,5),( 6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6) }
I A I = 21
====================
11 mar 23:27
Janek191::
b) I Ω I = 36
B = { ( 1,1),(1,3),(1,5),( 3,1),(3,3),(3,5),( 5,1),(5,3),(5,5) }}
I B I = 9
=============
11 mar 23:30
Janek191::
c)
I Ω I = 36
C = { ( 1,3),(2,2),(2,6),( 3,1),( 3,5),(4,4),( 5,3),(6,2),( 6,6) }
I C I = 9
=============
11 mar 23:33
11 mar 23:37