rozwiąż równania
Kucyk Pony: Witam.
Mógłby mi ktoś rozwiązać te kilka przykładów? W ogóle nie ogarniam tej trygonometrii...
1) sin4x − cos4x = sinx − cosx
2) cos5x + sin6x = cos3x − sin2x
3) sin8x − cos2x = cos8x − sin2x
11 mar 21:59
Wazyl: | | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
sin4x−sinx+cosx−cos4x=0 ⇒ 2sin |
| xcos |
| x − 2sin |
| sin |
| x =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 3 | |
2sin |
| x(cos |
| x − sin |
| x)=0 ⇒ cos |
| x−sin |
| x=0 ∨ sin |
| x=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | π | | 3 | |
cos |
| x−sin |
| x=√2cos( |
| +x)=0 ∨ sin |
| x=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Wszystko z tablic. Trzeba tylko chcieć a nie przepisywać.
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
11 mar 22:09
Kucyk Pony:
A może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego:
cos 5/2x − sin 5/2x = √2cos(Pi/4+x) = 0
12 mar 15:33
12 mar 15:35
Kucyk Pony: Dobra, już wszystko rozumiem. Dzięki
12 mar 15:38