monotoniczność funkcji
ninaxx: Proszę o pomoc przy tych zadaniach, siedzę i nie mam pojęcia jak sie za nie zabrać:
1. Funkcja f każdej wartości parametru , dla której równanie (m+2)2 x2 + 6(m+2)x +m2=0
posiada dwa różne pierwiastki przyporządkowuje iloczyn tych pierwiastków. Wyznacz dziedzinę
funkcji i zbadaj jej monotoniczność.
2. Znajdź wzór, wyznacz dziedzinę i zbadaj monotoniczność funkcji f(m)=1−x11+x2 +
1−x21+x1, gdzie x1, x2 są różnymi pierwiastkami równania 4x2−8x+m2−21=0
11 mar 17:56
ninaxx:
11 mar 18:33
Tadeusz:
1)
Równanie ma dwa różne pierwiastki kiedy Δ>0
zatem: Δ=36(m+2)
2−4m
2(m+2)
2=36m
2+144m+144−4m
4−16m
3−16m
2
Rozwiązując otrzymasz tu −3<m<−2 lub −2<m<3
Znasz już dziedzinę f(m)
a teraz iloczyn
i tera badaj monotoniczność
11 mar 19:08
ninaxx: nie rozumiem skąd wziął sie ten iloczyn
11 mar 19:13
11 mar 19:24
ninaxx: Jeszcze jedno pytanie a czy jak piszemy warunek Δ>0 to czy jeszcze nie powinno być przy tym że
a≠0
11 mar 20:00
Tadeusz:
powinno ... pominąłem ze względu na dalszą treść −
11 mar 20:19