Funkcje trygonometryczne kl.2 liceum
Kinia: Kilka zadań z funkcji trygonometrycznych . Pomoże mi ktoś ? Nie mogę sobie z tym poradzić

Będę wdzięczna za wszelką pomoc
Zad.12, Podstawa trójkąta równoramiennego ma długośc B cm. Oblicz pole tego trójką−
ia, jeśli wiesz, ze jego ramię tworzy z podstawą kąt a = 30".
Zad.13. Oblicz pole trójkąta równoramiennego, w którym kąt między ramionami ma miarę
120", a wysokość poprowadzona do podstawy ma długość 9 cm.
Zad.14. Oblicz pole trójkąta ABC, w którym lAa1= 6 cm, |AC| = B cm, lłCAB1= 69".
Zad.16. Oblicz pole prostokąta, którego przekątne o długości 12 przecinają się pod ką−
tem a = 60o.
Zad.17 . Przekątna prostokąta o długości 13 tworzy z bokiem taki kąt a, którego cosinus
jest równy|, Oblicz pole i obwód tego prostokąta, ' '13
Zad.18, Oblicz pole równoległoboku o bokach długości4 i6 i kącie ostrym 45".
Zad.19. Oblicz pole iobwód trapezu prostokątnego, w którym kąt ostry ma miarę 60o,
a ramię, które nie jest prostopadłe do podstaw trapezu, ma długość równą 10
ijest równe krótszej podstawie.
Zad.20. oblicz pole trapezu równoramiennego o podstawach długości 9 cm i 6 cm oraz
kącie rozwańym 150".
Zad,21. Oblicz pole trapezu o kątach ostrych 45" i 60", w którym wysokość ma długość
6 cm, a dłuższa podstawa ma długość 1,2 dm