Ja robię tak:
l : y = 2 x − 7 P = ( 2; 5)
Ma być spełniony warunek a1*a2 = − 1
Mamy
a1 = 2
więc
2*a2 = − 1 / : 2 ⇒ a2 = − 0,5
zatem
y = − 0,5 x + b − równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej prostej
Ma ona przechodzić przez punkt P=( 2, 5) , więc jego współrzędne muszą spełniać
powyższe równanie, czyli
5 = − 0,5*2 + b
5 = − 1 + b
b = 5 + 1 = 6
Otrzymujemy ostatecznie
y = − 0,5 x + 6
==========
Patrz też na wykres
Proszse o wytlumaczenie bo nic z tego nie rozumiem
Minelo ponad pol godziny a sie nie odezwal chociaz dostal link gdzie ma wszystko opisane
Poza tym z tym b to jest jakas ..... ((((
| 1 | 1 | |||
prosto: a = − | , szukana prosta: y = − | (x − 2) + 5 | ||
| 2 | 2 |
y = 0,5 x + 4
Proste są równoległe, gdy a1 = a2
a1 = 0,5 , więc i a2 = 0,5
y = 0,5 x + b − równanie dowolnej prostej równoległej do danej
Ma przechodzić przez P = ( 0, 0), więc
0 = 0,5*0 + b
b = 0
Odp. y = 0,5 x
============
Ale to powinien napisac .
Wobec tego jeszcze raz https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html