Wyznacz te wartości m, dla których suma kwadratów dwóch różnych miejsc zerowych
Natalia28: Wyznacz te wartości m, dla których suma kwadratów dwóch różnych miejsc zerowych funkcji
f(x)=x2+(m−3)x−m−5 jest najmniejsza.
10 mar 16:02
Janek191::
Δ > 0
( x
1 + x
2)
2 = x
12 + 2 x
1*x
2 + x
22
więc
x
12 + x
22 = ( x
1 + x
2)
2 − 2 x
1*x
2
z wzorów Viete'a
| | b | | c | |
s = ( − |
| )2 − 2* |
| = .... |
| | a | | a | |
Podstaw za a , b, c i licz

a = 1
b = m − 3
c = − m − 5
10 mar 16:14
Natalia28: ja to robiłam n−set razy i mi wychodzi m=2 a w odpowiedziach jest m=4
10 mar 16:16
Janek191::
s(m) = ( 3 − m)
2 − 2*(− m − 5) = 9 − 6 m + m
2 + 2m + 10 = m
2 − 4m + 19
Odp. m = 2
========
10 mar 16:31
Natalia28: mam nadzieję, że to my dobrze myślimy a w odpowiedziach jest jakiś błąd
10 mar 16:33
Janek191::
W odpowiedziach zdarzają się błędy

Jest ok , bo Δ > 0
10 mar 16:36
Natalia28: okey

dziękuję
10 mar 16:38
uliczny druid: Widzę że tez robisz zadania z operonu z repetytorium ?
Tam jest chyba masa błędów
10 mar 16:39
Natalia28: ja już kilka znalazłam ale w zadaniach "krok po kroku"

a jeśli chodzi o samodzielne to nigdy
nie wiem czy ja czy oni mają rację
10 mar 17:05
10 mar 17:08
Natalia28: niestety też nie wiem jak to zrobić
10 mar 19:54