funkcja kwadratowa
uliczny druid: Witam prosiłbym o pomoc w rozwiazaniu kilku zadan,nie chce całych rozwiazan,ale wskazówki i
kroki jak to zrobic
| | x+5 | |
1.Zbiorem wartosci funkcji f(x) = |
| − Ułamek{√ 4x2 −8x + 4 |
| | √x2+10x+25 | |
mianownik{2x−2} jest zbiór ?
2.Dane sa funkcje f(x) = 2x
2 − 8x + 1 i g(x) m
2x
2 + (4m+1)x+3 gdzie m jest roznce od
0.Funkcja g osiaga ekstemum lokalne w tym samym punkcie co funkcja f gdy ?
z gory dziekuje i prosze o pomoc
9 mar 23:08
Qulka: wzory skróconego mnożenia masz pod tymi pierwiastkami
9 mar 23:09
uliczny druid: | | x+5 | | |2x−2| | |
No i wyszło mi |
| − |
| i teraz jak to uporzadkowac czy jak to teraz |
| | |x+5| | | 2x−2 | |
wyznaczyc
9 mar 23:20
uliczny druid: 2x2 + 8x−10 − | 2x2+12x−10 | mianownik |x+5|(2x−2)
9 mar 23:28
pigor: ..,
| | |x+5| | | |x−1| | |
f(x)= |
| − |
| i xR\{−5,1} , to teraz rozpisuj |
| | |x+5| | | x−1 | |
i skracaj w 3−ech przedziałach : x< −5 v −5< x< 1 v x>1,
to zobaczysz swoje szukane wartości funkcji f . ...

..
9 mar 23:34
pigor: ...
9 mar 23:35
uliczny druid: mógłbym prosic o pomoc w tego rozwiazaniu ? jednak pojawił sie problemy jak to zrobic dalej
10 mar 16:01
uliczny druid: wiem ze ma wyjsc przedizał { 0;2 }
10 mar 16:08
Qulka:
10 mar 16:10
uliczny druid: Tak,ale chciałbym sie nauczyc rozwiazywac takie cos
10 mar 16:14
Qulka:
1 gdy a>0 bo |a|=a
lub −1 gdy a <0 bo |a|=−a
10 mar 16:16
uliczny druid: Nie rozumiem jak sie to ma tutaj do tego,wiem że zapisałeś/zapisałaś warunki wartości
bezwzględnej,konkretnie na tym przykładzie bym poprosił
10 mar 16:22
Qulka: zastąp sobie 'a' np x+5
10 mar 16:26
uliczny druid: naprawde nie wychodzi mi to,prosze o pomoc
10 mar 16:35
uliczny druid: 2.Dane sa funkcje f(x) = 2x2 − 8x + 1 i g(x) m2x2 + (4m+1)x+3 gdzie m jest roznce od 0.Funkcja
g osiaga ekstemum lokalne w tym samym punkcie co funkcja f gdy ?
10 mar 16:54
Janek191::

f(x) = 2 x
2 − 8 x + 1
g(x) = m
2 x
2 + ( 4 m + 1) x + 3, m≠ 0
Ma być p
1 = p
2
więc
− 4 m − 1 = 4 m
2
4 m
2 + 4 m + 1 = 0
( 2m + 1)
2 = 0
2m = − 1
m = − 0,5
=======
Spr. m = − 0,5
g(x) = 0,25 x
2 − x + 3
Wykresy:
11 mar 10:28