proszę o rozwiązanie
Michał: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt ABCD Krawędż boczna DS jest prostopadła do
płaszczyzny podstawy i ma długość H Ściana ABS nachylona do płaszczyzny pod kątem
o mierze 450 a ściana BCS pod kątem o mierze 300 Oblicz pole przekroju
ostrosłupa płaszczyzną wyznaczoną przez środki krawędzi AB i BC oraz wierzchłek S
9 mar 23:14
Michał: może ktoś narysuje wykres
10 mar 09:43
dero2005:
W tej chwili nie mogę zrobić rysunku, spróbuję opisać.
Oznaczamy podstawę jakoABCD i wierzchołek S. Odcinek DS = H jest prostopadłym do podstawy.
Odcinek SC jest nachylony do podstawy pod kątem 30
o, odcinek AS jest nachylony do podstawy pod
kątem 45
o, trzecią krawędzią boczną jest odcinek BS. W połowie odcinka AB zaczymy punkt E a w
połowie odcinka BC punkt F. Łączymy punkty EFS. i mamy trójkąt, który jest obrazem przekroju
płaszczyzną.
Mamy dane H
Liczymy odcinek CD
Liczymy odcinek AD
Liczymy odcinek CF
Liczymy odcinek EB
Liczymy odcinek FD
| | H | |
FD = √DC2 + FC2 = |
| √13 |
| | 2 | |
Liczymy odcinek ED
Liczymy odcinek FS
Liczymy odcinek ES
Liczymy odcinek FE
Mamy policzony trójkąt EFS
Oznaczmy bok EF −a, ES − b ,FS − c, z punktu S poprowadźmy wysokość h do przecięcia się z
podstawą trójkąta (bokiem a) w punkcie G, oznaczamy odcinek EG jako x
Układamy układ równań
x
2 + h
2 = b
2
(a − x)
2 + h
2 = c
2
Liczymy x, h
10 mar 12:24
dero2005:
10 mar 18:41
Michał: jeszcze raz napisze treść zadania
Podstawą ostrosłupa jest prostaką ABSD Krawędż boczna DS jest prostopadła do płaszczyzny
podstawy i ma długość H Ściana ABS nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze
450 a ściana BCS pod kątem o mierze 300 Oblicz pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną
wyznaczoną przez środki krawędzi AB i BC oraz wierzchołek S
według Twojego rysunku
Ściana ABS nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 450 to
kąt DES = 450
ściana BCS pod kątem o mierze 300 to
kąt SFD = 300
nie wiem czy te kąty to te same które są wyznaczone na rysunku
10 mar 20:25
Michał: | | 1 | |
zapomiałem dopisać że wynik to P = |
| *H2 √13 |
| | 4 | |
10 mar 20:35
dero2005:
kąt DES ≠ 45o
kąt DFS ≠ 30o
10 mar 20:47
Michał: ale w zadaniu jest polecenie że
ściana ABS nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 450
a z rysunku kąt DAS = 450 to kąt nachylenia krawędzi AS do krawędzi podstawy AD
chyba że się mylę
10 mar 21:21
Michał: rozwiązując twój układ równań
x2 + h2 = b2
(a − x)2 + h2 = c2
nie otrzymałem wyniku
10 mar 23:31
dero2005:
Znalazłem jeden błąd
FE = H
Wynik wyszedł mi
11 mar 10:22
Michał: ale ten wynik jest niezgodny z
może te kąty są jednak nieprawidłowe bo te ściany są nachylone do płaszczyny podstawy
a nie do krawędzi podstawy tak jak obrazuje rysunek z 18:41
11 mar 19:28
Michał: ale ten wynik jest niezgodny z
może te kąty są jednak nieprawidłowe bo te ściany są nachylone do płaszczyny podstawy
a nie do krawędzi podstawy tak jak obrazuje rysunek z 18:41
11 mar 19:28
dero2005:
Kąty są zaznaczone prawidłowo, bo krawędź podstawy i podstawa leżą w jednej płaszczyźnie.
Spróbuj wysłac jeszcze raz ten wątek, może ktoś lepiej rozwiąże, sam jestem ciekawy.
11 mar 19:40
prosta: Ten sposób liczenia pola trójkąta − układ równań−jest skuteczny,
gdy wysokość h poprowadzimy do najdłuższego boku....
(w innym wypadku należy sprawdzić, czy trójkąt jest ostrokątny czy rozwartokątny
i uwzględnić to w obliczeniach)
11 mar 20:15
11 mar 20:19
dero2005:
czyli jednak mój wynik potwierdza się, trójkąt jest rozwartokątny, przy liczeniu tym sposobem x
może wyjśc ujemne.
11 mar 20:54
Michał: | | 1 | |
przeanalizowałem wszystkie oblicznia i pole jest równe P = |
| *H2 √43
|
| | 8 | |
dziękuję bardzo wszystkim
11 mar 22:59
dero2005:
12 mar 06:51