Gdzie robię błąd? Wielomian z wartością bezwzględną
nieudolny: Rozwiąż równanie:
|8x3−1|=x−8x2
wiem, że trzeba rozpisać na dwa sposoby:
a) 8x3−1 − x + 8x2 ≥ 0 oraz b)−8x3+1−x+8x2<0
a) 8x3−1 − x + 8x2 ≥ 0
8x2(x+1)−1(x+1)≥0
(8x2−1)(x+1)≥
i z tego wychodzi x = −1 (ale ze mneisjzy od 0 to nie pasuje)
oraz 8x2−1≥0 −−−− > x2≥1/8 i z tego pierwiastek
czyli x∊{−√1/8;√1/8}
b) −8x3+1 − x + 8x2 < 0
(−8x2−1)(x−1)<0
x ma sie równać jeden by było 0 ale nie pasuje bo jest wieksze od 0
a −8x2−1<0 −−−−−−>8x2+1>0 czyli x2> −1/8 więc sprzeczne
Czyli mi odp. wychodzi x∊{−√1/8;√1/8}
A w książce jest napisane równanie sprzeczne. Dlaczego? Może ktos mi to wyjaśnic gdzie robię
błąd? Dziękuję
9 mar 21:08
panpawel_v2: x
2> −1/8 więc sprzeczne
dość ciekawe
9 mar 21:11
===:
Tak nie możesz "rozwiązywać" tego typu przykładów

!
9 mar 21:14
panpawel_v2: a tak poza tym, to co to za symbole nierówności wszędzie?
9 mar 21:14
nieudolny: Oj no może i prawdziwe

I dziedzina była by {−
∞;0}, co nie zmienia faktu, iż dla nich całe to
równanie jest sprzeczne... masz może pomyśł dlaczego?
9 mar 21:15
nieudolny: Hm robiłem tak pozostałe i zawsze wychodziły...

Ale jak nie tak, to jak? Wytlumaczysz?
9 mar 21:17
ICSP: | | 1 | |
czyli tak na prawdę rozważanie tego równania ma sens tylko gdy x ∊ [0 ; |
| ] |
| | 8 | |
W tym przedziale mamy : 8x
3 − 1 < 0 więc |8x
3 − 1| = 1 − 8x
3
| | 1 | |
Dostajemy zatem dla x ∊ (0 ; |
| ) następujące równanie : |
| | 8 | |
8x
3 − 8x
2 + x −1 = 0
które jest równoważne równaniu
(x−1)(8x
2 + 1) = 0
| | 1 | |
sprzecznemu w przedziale [0 ; |
| ] |
| | 8 | |
9 mar 21:18
ICSP: Właśnie to się dzieje gdy "myślisz szybciej niż piszesz". Pierwsza linijka:
x − 8x
2 = x(1 −
8x)
Pomyliłem współczynnik z pierwiastkiem
9 mar 21:22
ICSP: Twój błąd jest bardzo prosty. Przy rozpisywaniu wartości bezwzględnej zapomniałeś ustalić
dla jakich x jest rozważany konkretny przypadek.
9 mar 21:28
PW: Wczoraj było:
283419 − nie zmieniłeś, panie
nieudolny, nicku od wczoraj?
9 mar 21:34
nieudolny: Czyli że jak, bo też nie do końca rozumiem

1 przypadek dla x≥0
8x
3−1−x+8x
2=0
8x
2(x+1)−1(x+1)= 0
(8x
2−1)(x+1) = 0
x+1 = 0 ale x maja być większe od 0 więc nie pasuje (teraz to widzę)
oraz 8x
2−1 =0
x
2=1/8 x to pierwiastek z tego. Dalej mi wychodzi rozwiązanie dodatnie i ujemne (x=√1/8).
Dlaczego?
9 mar 21:35
nieudolny: Hm sam to przed chwila robiłem ("teraz matura" nowa era) i nie, nie zmieniałem nicku, nawet nie
wiedziałem, ze ktos to juz napisał. Po prostu chcę się dowiedzieć gdzie robie błąd. Mi nie
zależy zbytnio na rozwiązaniu, a wskazaniu gdzie mój tok rozumowania jest błędny.
9 mar 21:39
PW: Przestań z tym "rozbijaniem na przypadki" − to jakaś choroba, jak tylko zobaczą wartość
bezwzględną, to od razu mechanicznie zaczynają "rozbijać". Najpierw trzeba się zastanowić,
gdzie warto szukać rozwiązań, i ICSP to tłumaczy (ja w podesłanym linkiem o 21:34
rozwiązaniu robię to samo).
9 mar 21:42
nieudolny: Tak niestety uczą w szkołach. To nie choroba, to po prostu polskie szkolnictwo. Niestety tak to
robi moja nauczycielka. To co napisał Pan ICSP po prostu musze ogarnąć najlepiej robić inne
przykłady.
9 mar 21:45