matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
dipsi:
|8x
3
−1|=x−8x
2
1) x<0 x∊(−
∞
;0,5) −8x
3
+1 −x+8x
2
=0 2) x≥0 8x
3
−1=x−8x
2
8x
3
−1−x+8x
2
=0 w odpowiedziach wychodzi sprzeczne, proszę o pomoc
8 mar 16:53
PW:
Należy zauważyć, że prawa strona musi być liczbą nieujemną (w przeciwnym wypadku rozwiazań nie ma, bo lewa jest nieujemna).
1
Ograniczamy poszukiwania rozwiązań do zbioru D = {x: x − 8x
2
≥ 0} = [0,
].
8
Dla takich x jest
1
0 ≤ 8x
3
≤
64
1
−1 ≤8x
3
− 1≤
−1
64
63
−1 ≤8x
3
− 1≤−
,
64
Oznacza to, że lewa strona w D jest modułem liczby ujemnej, czyli równanie ma postać 1 − 8x
3
= x − 8x
2
, x∊D. Teraz będzie dobrze?
8 mar 17:35