xx
tree2: do windy na parterze 8−piętrowego wieżowca weszło 4 pasażerów.Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że pasażerowie wysiądą z windy na dwóch różnych piętrach
9 mar 20:48
tree2: jeszcze drugie zadanko:
w każdej z trzech urn znajduje się 10 kul: w pierwszej 2 białe i 8 czarnych, w drugiej 3 białe
i 7 czarnych, w trzeciej 4 białe i 6 czarnych. z każdej urny losujemy po jednej kuli nie
oglądając jej, wkładamy do czwartej urny. następnie z tej czwartej urny, losujemy jedną kulę;
oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała.
chciałbym to zrobić na drzewku, ale nie mam pojęcia jak; świta mi tylko pomysł zrobienia tego
coś w ten sposób:
i teraz wypisywać wszystkie możliwe wyjęcia czyli
AAA, AAC, ACA, CAC, ACC, CCA itd.. czy to dobry sposób? jak to zrobić na drzewku? z góry
dzięki, ja już nie mam pomysłów.
9 mar 21:02
tree2: hmm
9 mar 21:14
9 mar 21:21
Jacek: 1)Podzielone przez 84
9 mar 21:23
tree2: | | 98 | | 49 | |
niestety nie; wyjdzie: |
| , a odpowiedź to: |
| |
| | 512 | | 512 | |
jakbyś mógł jeszcze wyjaśnić co i dlaczego, bo niebardzo łapię.
9 mar 21:25
Jacek: Wychodzi 49/512.
(2
4−2)=14
8
4=4096
Ogólnie wyjaśnienie jest takie z ośmiu pięter możemy wylosować dwa piętra na
| |
kombinacji. Jak już mamy piętra spośród których wybierają osoby to liczymy ilość |
| |
wariacji na jakie mogą one opuścić windę, z czego odejmujemy dwie wariacje, które mają
wszystkie 4 osoby na jednym piętrze albo na drugim.
9 mar 21:38
tree2: teraz rozumiem. dziękuję. jeszcze proszę o wskazówkę odnośnie drugiego zadania, chciałbym to na
drzewku rozwiązać, jeżeli się da.
9 mar 21:50
9 mar 21:52
Jacek: 2) Chyba tak:
| | 2 | | 3 | | 4 | | 2 | | 2 | | 3 | | 6 | |
1* |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| * |
| + |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 3 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 2 | | 2 | | 7 | | 4 | | 2 | | 8 | | 3 | | 4 | |
+ |
| * |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| * |
| + |
| | 3 | | 10 | | 10 | | 10 | | 3 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 8 | | 7 | | 4 | | 1 | | 2 | | 7 | | 6 | |
+ |
| * |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| * |
| + |
| | 3 | | 10 | | 10 | | 10 | | 3 | | 10 | | 10 | | 10 | |
9 mar 22:03
tree2: właśnie mam coś podobnego, sprawdzę ile mi wyjdzie, jak nie to zaraz zerknę u Ciebie. dzięki PW
za link.
9 mar 22:05
tree2: jest ok. dzięki za pomoc.
9 mar 22:08
Jacek: Jak najlepiej uzasadnić dlaczego 2 piętra z 8 wybieramy licząc ilość tych wyborów kombinacjami,
a stosując wariacje bez powtórzeń popełnimy błąd?
Druga kwestia. Liczę na piechotę, osoba po osobie (właściwie to ilość wyborów dla każdej osoby
po kolei przy ustalonej jednej kolejności osób):
| | 1 | | 7 | | 42 | |
8*8*( |
| *(7*2)+ |
| *(2*2))=8*8* |
| =336 |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
,czego nie uwzględniam?
9 mar 22:50
Jacek: Co do Zadania z Windą to jeszcze mam kolejne pytanie, rozwiązywałem innym nieco sposobem:
| | | |
Wybieramy z jakiego zbioru pięter losować mogą osoby − | |
| | |
4 osoby mogą opuścić windę na 2 wybranych piętrach albo w układzie 3+1,2+2 − na wszelkie
dostępne wariacje tych układów. Zatem:
− myślowo scalamy 3 osoby w jedną osobę i mnożymy przez permutację zbioru dwóch nowo−powstałych
osób (jednej nowej składającej się z 3 starych i drugiej starej, która jest czwartą z tamtego
| | | |
zbioru, która uniknęła scalenia) − ilość wariacji na jakie możemy to zrobić to = | *2! |
| | |
− myślowo scalamy 2 osoby w jedną osobę i mnożymy przez permutację zbioru dwóch nowo−powstałych
osób (jednej nowej składającej się z 3 starych i drugiej starej, która jest czwartą z tamtego
| | | |
zbioru, która uniknęła scalenia) − ilość wariacji na jakie możemy to zrobić to = | *2! |
| | |
Wychodzi: 28*20 zamiast 28*14.
| | | | | |
Wiem gdzie jest źle, mianowicie w | *2! . Samo | wyczerpuje wszystkie wariacje |
| | | |
dostępne w układzie 2+2. Nie za bardzo potrafię opowiedzieć dlaczego akurat w tym przypadku
rezygnujemy z w wymnożenia przez permutacje zbioru dwu−elementowego, czyli dwóch podwójnych
osób. Widzę to po ręcznym rozpisaniu, ale co do zasady nie wiem.
10 mar 11:40