Trygonometria
buro.re: Witam. Mam pytanie związane w sumie z wyjaśnieniem co się stało w tym rozwiązaniu z −4sin
310?
Wynika że zero ale dlaczego? Nie moge tego rozgryść i byłbym wdzięczny za wskazówkę.
pozdrawiam
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=14321
9 mar 19:40
Eta:
Ze wzoru : 3sinα−4sin
3α= sin(3α)
| | 1 | |
to sin10o−4sin310o= sin(3*10o)= sin30o= |
| |
| | 2 | |
9 mar 19:53
9 mar 19:54
buro.re: Heh zapisany ten wzór na kartce mam ale w głowie jeszcze nie. Dziękuję serdecznie za pomoc
9 mar 20:04
Eta:
9 mar 20:04