romb
ola:

Obwód przedstawionego na rysunku romru KLMNjest o 8cm większy od obwodu trójkąta KLN
oblicz długość przekątne KL
9 mar 15:39
pigor: ..., o rąbu to słyszałem, ale od dzisiaj już wiem co to o romru ...
9 mar 15:47
Janek191::
a − długość boku rombu
x = I KL I
Mamy
4 a − ( 2 a + x) = 8
2 a − x = 8
x = 2a − 8 ; dla a > 4
=======
9 mar 15:50
ola: czyli to jest już całe rozwiązanie zadania janek191
9 mar 15:52
J:
tutaj KL jest bokiem
9 mar 15:52
Janek191::

Czyli powinno być L N
9 mar 15:55
ola: to jeszcze jedno zadanie.
marta zaprosiła na swoje urodziny 13 osób dle każdej z nich i dla siebie zamierza kupić po 3/4
litra soku sok sprzedawany jest w kartonach o pojemności 2 lityr ile najmniej takich kartonów
powinna kupić?
9 mar 15:58
9 mar 16:02
ola: sory w tej przekątnej sie pomyliłam to ma być przekątna LN
9 mar 16:03
Janek191::
Odp. 6 kartonów.
9 mar 16:03
ola: I TA linia LM ma 6 cm
9 mar 16:07
ola: ale potrzebuje działania
9 mar 16:09
Janek191::
LM to bok rombu

a = 6
więc
x = 2*6 − 8 = 12 − 8 = 4
=================
9 mar 16:13
ola: prosze o działania do tych soków
9 mar 16:21
ola: a janek191 oblicz jeszcze długość przekątnej LN
9 mar 16:23
ola: JANEK191 czyli to 4 to jest ta przekątna tak?
9 mar 16:25
ola: napisz jeszcze raz wszystko od początku bo nie kumam nawet z odpowiedziaą prosze
9 mar 16:30
Janek191::
Do mojego rysunku
L − obwód rombu
L = 4a
L1 − obwód Δ
L1 = 2a + x
Mamy
L − L1 = 8
czyli
4 a − ( 2 a + x) = 8
4 a − 2 a − x = 8
2 a − x = 8
x = 2a − 8 , dla a > 4
========
Dla a = 6 cm
mamy
x = 2*6 − 8 = 12 − 8 = 4
Odp. I LN I = 4 cm
===============
9 mar 16:36
Janek191::
Soki
| | 3 | | 14*3 | | 42 | |
14 * |
| = |
| = |
| = 10,5 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Trzeba kupić 6 kartonów, bo 6*2 = 12 > 10,5 ( a 5*2 = 10 < 10,5 )
9 mar 16:40
Janek191::
Tyle na razie
9 mar 16:41
ola: rynek główny w krakowie jest kwadratem o polu rówym 4 ha oblicz powierzchnię rynku głównego na
mapie w skali 1;20000 wynik podaj w cm2
9 mar 16:52
ola: prosze o pomoc
9 mar 17:14
ola: rynek główny w krakowie jest kwadratem o polu rówym 4 ha oblicz powierzchnię rynku głównego na
mapie w skali 1;20000 wynik podaj w cm2
10 mar 12:07
ola: do prostopadłościennego akwarium o wymiarach podstawy 15dm x 8dm dolano 24litry wody oblicz o
ile podniusł się pozom wody w akwarium wynik podaj w cm
10 mar 12:09
:):
ola idź umaluj pazury a w tym czasie ktoś poda ci gotowca
10 mar 12:11
J:
| 24[dm3] | |
| = 0,2[dm] = 0.2*10cm = 2cm |
| 120[dm2] | |
10 mar 12:14
5-latek: Internet nie zwalnia od tego zeby robic bledy ortograficzne
Podniósł sie , a takze w Krakowie
1litr wody =1dcm3
10 mar 12:15
ola: rynek główny w krakowie jest kwadratem o polu rówym 4 ha oblicz powierzchnię rynku głównego na
mapie w skali 1;20000 wynik podaj w cm2
10 mar 12:16
5-latek: Nie wykazalas zadnej wlasnej inicjatywy wiec nie zaslugujesz na dobra ocene ze sprawdzianu
10 mar 12:27
ola: jak taki mądry to zrób to zadanie 5−latek
10 mar 12:36
5-latek: Jak bedziesz miala tyle lat co ja teraz to tez bedziesz madra i to o wiele madrzejsza
10 mar 12:38
Janek191::
4 ha = 4*100m*100m = 40 000 m2
a = √40 000 m2 = 200 m
Bok rynku ma długość 200 m
200 m = 200*100 cm = 20 000 cm
Skala 1 : 20 000
więc
a' = 20 000 cm : 20 000 = 1 cm
P' = 1 cm * 1 cm = 1 cm2
====================
Na mapie w skali 1 : 20 000 rynek w Krakowie ma powierzchnię 1 cm2.
10 mar 12:38
Janek191::
Do której klasy chodzisz Olu ?
10 mar 12:39
ola: dzięki na tobie moge zawsze polegać
nie uczyłam sie potęg zrób to inaczej prosze
10 mar 12:41
5-latek: Jesli juz sie kogos szanuje to piszsemy Tobie Ciebie
A potegi to sa juz w podstawowej szkole wiec nie mow ze sie nie uczylas poteg
10 mar 12:44
Janek191::
A gdzie tu są potęgi ?
cm2 − centymetr kwadratowy
m2 − metr kwadratowy
Zamiast √ 40 000 m2 można zapisać
a*a = 40 000 m2 = 200 m*200 m
a = 200 m = 200*100 cm = 20 000 cm
10 mar 12:46
ola: no sie nie uczyłam ja wiem czego sie uczę a czego nie odwal sie odemnie 5 latek
10 mar 12:46
ola: dzięki
10 mar 12:47
Janek191::
@ 5 − latku
Teraz taka jest młodzież ( dzieci ) i bardzo trudno to zmienić , ale trzeba próbować

Pozdrawiam
10 mar 12:48
Janek191::
@ 5 − latku
Ale Ci się dostało za dobre rady
10 mar 12:50
5-latek: No nie zartuj panno maturzystko
Jak sie nie uczylas poteg ? czy w podstawowce nie ma np 22= ile
Wiec wez sie porzadnie do roboty bo nie zdasz matury .
Piszsemy ode mnie
10 mar 12:51
5-latek: Witaj
Janek 
Pozdrawiam
10 mar 12:56
ola: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz podstawy na długość 12cm a wysokość
graniastosłupa ma 8cm oblicz objętość tego graniastosłupa
10 mar 13:02
10 mar 13:04
ola: czyli mam 12*12=124 124*10=1240 tak?
10 mar 13:08
zorba:
nie!
Popraw jeszcze raz..........
10 mar 13:12
ola: ale poprawić?
10 mar 13:14
ola: czyli 48*10=480
czyli objętość to 480
10 mar 13:16
zorba:
Nie!
Jeszcze raz..........
10 mar 13:17
ola: to jak nie wiem
10 mar 13:18
5-latek: A teraz pytanie . Dlaczego pole podstawy to 12cm*12cm= 144cm2 ?
Bo?
10 mar 13:18
ola: bo tak sie liczt pole kwadratu
10 mar 13:23
10 mar 13:24
Odpowiedzi na debilne pytania: wroga bierz na cel i rąb
10 mar 13:24
ola: zaraz napisze odp czekajcie
10 mar 13:27
5-latek: Dostalas link od
zorby 
Pozdrawiam
Zobacz co ma w podstawie graniastoslup prawidlowy czworokatny ? tam pisze
10 mar 13:27
ola: v=Pp*h
więc
12*12=144
144*10=1440
objętość tego graniastosłupa wynosi 1440? na serio nie mam pojęcia jak
10 mar 13:31
5-latek: Wysokosc H=8 a nie 10
10 mar 13:32
ola: i co dobrze?
10 mar 13:32
5-latek: Na koncu zawsze piszemy jednostki
10 mar 13:32
Janek191::
W zadaniu pisze, że h = 8 cm !
10 mar 13:32
ola: nie ma być 10 ja sie pomyliłam w zadaniu sory
10 mar 13:33
ola: a z tą 10 dobrze?
10 mar 13:33
5-latek: Najpierw odpowiedz na pytanie z 13:27
10 mar 13:36
10 mar 13:37
ola: kwadrat no co ma banał
10 mar 13:37
5-latek: O 13:16 i 13:31 nie byl to taki banal
Wobec tego pole podstawy Pp= ?
10 mar 13:39
ola: to to mnoże przecierz 12*12
10 mar 13:40
5-latek: przecież Szanuj jezyk polski (ojczysty
= ile ?
10 mar 13:43
ola: 12*12=144cm
10 mar 13:43
ola: sory spiesze się
10 mar 13:44
5-latek: Popraw jednostki Ja tez sie spiesze do pracy
10 mar 13:45
ola: 12*12=144cm2 pasuje a tak z ciekawości gdzie pracujesz
10 mar 13:46
Janek191::
V = Pp*h = a2 *h = 122*8 = 144*8 = 1 152
Odp. V = 1 152 cm3
================
lub
V = Pp*h = a2*h = ( 12 cm)2* 8 cm = 144 cm2* 8 cm = 1 152 cm2
====================================================
10 mar 13:51
ola: janek ale co ja zrobiłam to żle tak?
10 mar 13:52
Janek191::
Jak piszemy jednostki, to wszędzie. Jak nie piszemy jednostek, to też wszędzie.
Ale wtedy piszemy je w odpowiedzi
10 mar 13:54
ola: ok ale dobrze czy zle
10 mar 13:55