Naszkicuj wykresy funkcji.
zuumi: treść zadania jak w opisie.
a) y=cos x * tg x
b) y=tg x * ctg x
c) y=sin x * tg x
d) y=Icos xI / cos x
Prosiłabym o pomoc w zrozumieniu JAK to się robi po kolei,aby narysować poprawnie dany wykresy
− byłabym MEGA wdzięczna! Chciałabym to zrozumieć
9 mar 13:43
Braun:

a) y=cos(x)*tg(x)
9 mar 13:57
Braun:

b) y=tg(x)*ctg(x)
9 mar 13:58
Braun:

y=sin(x)*tg(x)
9 mar 13:59
Braun:
9 mar 13:59
J:
a) dziedziną funkcji nie jest R

b) dziedziną funkcji nie jest R
9 mar 14:01
9 mar 14:01
zuumi: Braun,
chodzi mi bardzo dlaczego tak to wygląda a nie inaczej?

Bo widziałam, robiłam te przykłady, a potem sprawdzałam, tylko nie ma tam tego typu przykładów.
9 mar 14:07
J:
| | sinx | |
a) y = cosx* |
| = sinx , ale inna dziedzina |
| | cosx | |
9 mar 14:19
J:
| | 1 | |
b) y = tgx* |
| = 1 , ale inna dziedzina |
| | tgx | |
9 mar 14:20
J:
c) y = 1 dla cosx ≥ 0 oraz y = − 1 dla cosx < 0
9 mar 14:21
zuumi: Dzięki J

!
A jak w przykładzie b?
też zamienić?
y=sinx/cosx * cosx/sinx ? i wtedy wyjdzie sinx/sinx= 1
9 mar 14:24
zuumi: a dlaczego d wygląda w ten sposób?
9 mar 14:26
J:
| | 1 | |
można, ale wprost: .. ctgx = |
| |
| | tgx | |
9 mar 14:28
zuumi: dobra, już rozumiem!
Hahaha , że ja na to nie wpadłam!

Dziękuję bardzo!
9 mar 14:28
J:
| | cosx | |
d) dla cosx ≥ 0 IcosxI = cosx i wtedy: y = |
| = 1 |
| | cosx | |
| | −cosx | |
dla cosx < 0 IcosxI = − cosx i wtedy: y = |
| = − 1 |
| | cosx | |
9 mar 14:29
c:

αβγ
9 maj 17:43