Niezależność zdarzeń.
karteczka: Doświadczenie polega na wylosowaniu jednej karty spośród 52. Niech A oznacza wylosowanie damy
zaś B oznacza wylosowanie pika.
Czy zdarzenia A i B są niezależne?
Mógłby ktoś pomóc?
8 mar 23:40
8 mar 23:44
karteczka: a skąd się wzięło 4?

P(AnB) nie powinno się równać P(A)*P(B)?
8 mar 23:47
Janek191::
Tak właśnie jest
8 mar 23:49
Janek191::
| | 4 | | 13 | |
P( A ) = |
| P( B) = |
| |
| | 52 | | 52 | |
8 mar 23:50
karteczka: 4*13=52
chyba już późno...ale ja to tak rozumiem
8 mar 23:51
karteczka: | | 4 | |
no tak ale czemu P(A)= |
| ? |
| | 52 | |
8 mar 23:52
Janek191::
Coś Ci się poknociło !
8 mar 23:52
karteczka: ojej mianownik...no mówiłem, ze coś ze mną nie tak
8 mar 23:53
karteczka:
mógłbyś wytłumaczyć?

bo nie wiem skąd to się bierze...
8 mar 23:53
Janek191::
A − " wylosowanie damy "
Mamy 4 damy oraz 52 karty
więc
B − " wylosowanie pika "
Mamy 13 pików wśród 52 kart, więc
8 mar 23:55
karteczka: Ok dziękuję bardzo
8 mar 23:56
Janek191::
A ∩ B − " wylosowanie damy i wylosowanie pika " czyli " wylosowanie damy pik"
Jest jedna dama pik, więc
8 mar 23:57
Qulka: a kliknęła karteczka w link
8 mar 23:59
Janek191::
Kto ją wie ?
9 mar 00:01