Liczby zespolone
Dawid: Liczby zespolone, równania
z
2+(1+i)z+5i=0
Delta=(1+i)
2−4*1*5i
Delta=1−2i−1−20i
Delta=−22i
√Delta=
√−22i
(x+iy)
2=−22i
x
2+2ixy−i
2=−22i
x=
√11 y=
√11
√Delta=
√11+i
√11
| | −1−i−√11−i√11 | |
z1= |
| = i co dalej z tym? |
| | 2 | |
Dziękuje za pomoc
8 mar 19:45
Daansa: Delta źle, jeszcze raz spróbuj obliczyć
8 mar 19:48
Dawid: 1+2i−1−20i
2i−20i
−18i
√Delta=
√−18i
x
2+2ixy−y
2=−18i
x=3 v y=−3
x=−3 v y=3
Dobrze do tego momentu ?
8 mar 19:53
Daansa: z2+(1+i)z+5i=0
Δ=−18i
√Δ=√−18i=−3+3i bo (−3+3i)2=−18i
Tak, masz dobrze, a ja sobie to rozpisuje by samemu wiedzieć(masz trochę inną metode niż ja się
uczyłem)
Licz dalej
8 mar 20:20
Dawid: | | −1−i−3+3i | | −4+2i | |
z1= |
| = |
| =−2+i |
| | 2 | | 2 | |
| | −1−i+3−3i | | 2−4i | |
z2= |
| = |
| =1−2i |
| | 2 | | 2 | |
8 mar 20:30
Daansa:
8 mar 20:36
Dawid: A mam pytanie lubisz może wektory

?
8 mar 20:52
Daansa: ano trochę lubię zależy co masz
8 mar 20:57
8 mar 20:59
Daansa: Niestety nie przerabiałem tego, musisz poczekać do 22 tam się pojawi moja mistrzynii Qulka i
może ona będzie wiedzieć
8 mar 21:03
Dawid: No to muszę czekać
8 mar 21:05
Dawid: Dzięki
8 mar 21:05