Wektory
Dawid: Wektory
Witam mam problem z takim zadaniem.
Znajdź składową i wektory składowy wektora
A=j−2k wzdłuż wektora B=i+k
Jak za to się zabrać? Dziękuje za pomoc
3 mar 19:27
Dawid: Pomoże ktoś ?
Wektor składowy czyli rzutowanie wektora A na B ?
6 mar 20:06
Dawid: ?
6 mar 21:21
Dawid: Jest ktoś chętny do pomocy

?
6 mar 22:26
Dawid: Nikt nie chce pomóc

?
8 mar 12:13
Dawid: ?
8 mar 18:11
qulka: tak, to rzut
8 mar 21:07
qulka: ale reszta po 22
8 mar 21:07
Dawid: | | 2 | | 2 | |
Dziękuje, z rzutu mi wyszedł wektor [− |
| ,0,− |
| ] i to jest wektor składkowy ? A ta |
| | 3 | | 3 | |
składowa ?
8 mar 21:48
Dawid: Dobry wynik

?
8 mar 23:39
Qulka: −2/5 0 −2/5
8 mar 23:57
Dawid: To muszę popracować jeszcze nad tym, a odnośnie drugiej części zadania jak będzie ?
9 mar 00:06
Qulka: mam wrażenie że chodzi o składowe w normalnym układzie czyli a
x=0 a
j=1 a
k=−2
ale jak poprawisz końcówki będzie można dopasować co jest podmiotem co dopełnieniem
9 mar 00:14
Qulka: a w tym poprzednim to w mianowniku jest ten wektor na który rzutujemy czyli będzie w mianowniku
2
9 mar 00:15
Qulka: czyli [−1;0;1]
9 mar 00:16
Qulka: czyli [−1;0;−1] ..ech nadal nie trafiam w klawisze
9 mar 00:17
Dawid: Skonpkikowanie to brzmi. Rzutowanie wektoru a na b oblicze już jutro tylko nie Bardzo rozumiem
tej drugiej części co z czego się bierze i jak : p
9 mar 00:23
Qulka: w zwykłym xyz czyli ijk
9 mar 00:27
Dawid: Czyli wynik rzutowania mam zapisać jako ai aj ak
9 mar 00:29
Qulka: jak czytam: i wekt
ory skład
owy wektora to nie wiem co jest co
9 mar 00:32
Dawid: Policzek to potem zobaczę to na kompie jak narazie dzięki za pomoc

za pewne napiszę tutaj po
południu
9 mar 00:36
Dawid: Więc wektor składowy to [−1,0,−1] a składowe to ax=1 aj=0 ak=−1 ?
9 mar 16:58
Dawid: A wie ktoś może jakie znaczenie geometryczne mają wzory
(A−+B−)2+(A−−B−)2=2(A2−+B2−)
gdzie
A2−=A−*A−=|A−|2=A2
9 mar 21:22
9 mar 21:30
Dawid: Dziękuje czyli jest to regułą równoległoboku
a ten wzór to w Przestrzeni unitarnej ?
9 mar 21:45