...
Phoebe Campbell: Muszę rozwiązać równanie |x−1|+|x+3|=4
Zacząłem od ustalania przedziałów
x−1≥0 → x∊<1;∞)
x+3≥0 → x∊<−3;∞)
x∊(−3;1)
Mam problem z 2 przedziałem w przypadku |x−1|, gdy podstawię −3 będzie wartość
ujemna, a gdy podstawię np. 1000 będzie dodatnia.. więc nie wiem
czy mam opuścić wartość bezwzględną czy wszystko *−1 zrobić..
8 mar 19:35
Metis: |x−1|+|x+3|=4
1) x∊(−∞,−3)
2) x∊[−3,1)
3) x∊[1,+∞)
8 mar 19:43
Phoebe Campbell: Jak to otrzymałeś?
8 mar 19:45
Metis:

x−1=0 x=1
x+3=0 x=−3
8 mar 19:48
8 mar 19:48
Phoebe Campbell: Czyli mając 2 wartości bezwzględne wyliczam wartość zmiennej dla każdej przyrównując do zera,
zaznaczam 2 pkty na osi i robię z tego 3 przedziały?
8 mar 19:50
Phoebe Campbell: 5−latek − właśnie według tego próbowałem i coś mi nie wyszło
8 mar 19:50
5-latek: Tak wlasnie robisz . Liczba przedzialow jest o 1 wieksza niz liczba modulow
8 mar 19:54
Phoebe Campbell:
okej.. pytanie jeszcze tylko czy każdy pkt. który zaznaczę na osi
(mam na myśli w tym przypadku −3 i 1) ma "zamalowaną" kropkę?
8 mar 19:57
Metis: To równość
8 mar 19:59
Phoebe Campbell: No tak, ale to się przekłada potem na przedziały, a w nich muszę zaznaczyć
czy są otwarte czy zamknięte co z resztą sam zrobiłeś
8 mar 20:00
Phoebe Campbell: To jak z tymi przedziałami?
Skąd mam wiedzieć czy są otwarte czy zamknięte?
Mam jeszcze sporo zadań tego typu, a bez tej wiedzy daleko nie zajadę
8 mar 20:07
Metis: Skoro w jednym przedziale włączasz liczbę do drugim już tego nie robisz...
8 mar 20:11
Phoebe Campbell: Czyli to nie ma znaczenia w którym włączę.. byleby w drugim przedział był otwarty?
8 mar 20:16
Metis: Jedziesz po kolei. Np: |x+2|+|x+3|+|x−1|+|x−5|=0
−2, −3,1, 5 porządkujesz rosnąco
−3,−2,1,5
x∊(−∞,−3) − otwarty
tu zamykam x∊[−3,−2) − otwarty
tu zamykam x∊[−2,1) − otwarty
tu zamykam x∊[1,5) − otwarty
tu zamykam x∊[5,+∞) − otwarty
8 mar 20:22
5-latek: Tak
8 mar 20:22
Phoebe Campbell: Dzięki serdeczne za pomoc. Porobię trochę zadań.. zobaczymy co z tego wyjdzie.
8 mar 20:26
PW: Pomyśl jutro nad tym:
279886. Przedział jest inny, ale filozofia ta sama.
8 mar 23:28
Phoebe Campbell: Dzięki PW za link i odpowiedź w moim − innym − temacie.
Wracając jeszcze do |x−1|+|x+3|=4.. dla przedziału (−∞;−3)
pierwszą wartość bezwzględną zamieniłem na nawias z minusem z przodu
bo zawsze wychodzi ujemna, ale druga wartość bezwzględna czyli |x+3|
dla np. x=−100 będzie ujemna, ale dla x=−2,9 będzie dodatnia..
więc nie wiem co z tym zrobić..
9 mar 19:39
PW: Jeżeli upierasz się, żeby "rozbijać na przedziały", to dobrze jest zacząć od narysowania miejsc
zerowych "poszczególnych modułów" na osi. Zobaczyłbyś wtedy bez takich wątpliwości, że
−3 < −2,9,
a więc nie ma co się trapić, liczba (−2,9) należy już do następnego przedziału (nie jest
elementem przedziału (−∞, −3)).
9 mar 20:38