matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czy liczba jest wymierna?
tristhet:
Czy liczba cos13 x cos 17 − sin13 x sin17 jest wymierna? Te liczby 13 i 17 to stopnie, nie umiałam znaleźć oznaczeń
Byłabym wdzięczna za pomoc w zrozumieniu zadania, z góry dziękuję.
8 mar 16:27
prosta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
dopasuj wzór
8 mar 16:28
Janek191::
Zastosuj wzór : cos ( α + β) = ...
8 mar 16:30
karolina:
Czyli jest to wzór cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ, czyli jeśli wychodzi mi cos(17+13)=cos30=
√
3
/2 Dobrze zrozumiałam?
8 mar 16:35
prosta:
dokładnie tak
8 mar 16:38