1+3+32+...+3n−1 | ||
Grancia lim (n−>∞) | ||
3n |
1 −3n−1 | 3 | |||
l = 1+ 3* | = 1 − | *(1 − 3n −1) = 1 −1,5 +1,5*3n −1= | ||
1 − 3 | 2 |
−0,5 + 1,5*3n−1 | 0,5 | 1,5 | ||||
an = | = − | + | ||||
3n | 3n | 3 |
1−3n | 3n−1 | |||
Sn= | = | |||
1−3 | 2 |
1 | 3n−1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
an= | * | = | (1− | )= | ||||||
2 | 3n | 2 | 3n | 2 |
1 −3n−1 | 3 | |||
l = 1+ 3* | = 1 − | *(1 − 3n −1) = 1 −1,5 +1,5*3n −1= | ||
1 − 3 | 2 |
−0,5 + 1,5*3n−1 | 0,5 | 1,5 | ||||
an = | = − | + | ||||
3n | 3n | 3 |
1 | 1 | 1 | ||||
poprawka w zapisie: an= | (1− | ) −−−−−> | ||||
2 | 3n | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |