matematyka
ola: Jak wykonuje się działania na potęgach o różnych wykładnikach i podstawach?
Przykład:
6 mar 14:56
prosta: podstawy tylko pozornie są różne.....
wszystkie potęgi można zapisać jako potęgi liczby 2
6 mar 14:58
Dawid: (2−2)=(22−2)
6 mar 14:58
J:
| | 2−3*2−4 | | 2−7 | |
sprowadza do wspólnej podstawy .. = |
| = |
| = 2−7+6 = |
| | 2−6 | | 2−6 | |
6 mar 14:59
Dawid: zamiast (2−2) miało być (4−2)
6 mar 14:59
ola: Można jakoś jaśniej o tych potęgach liczby dwa? Staram się to ogarnąć, ale nie bardzo mi idzie.
6 mar 15:06
J:
do dotyczy nie tylko potęg o podstawie 2 , czego nie rozumiesz ?
6 mar 15:07
ola: Jak to się zamienia żeby wyliczyć. Że z 4−2 zrobiło się 2−4.
6 mar 15:11
Janek: liczba 4 to inaczej 22
6 mar 15:12
ola: No tak ale to się sprawdza chyba tylko w wypadku liczb parzystych.
6 mar 15:13
6 mar 15:15
Janek: w zadaniach masz zazwyczaj tak dobrane liczby, żeby dało się obliczyć. np:
92 + 33 = (32)2 + 33 = 32+2 + 33 = 34 + 33 = 34+3 = 37
6 mar 15:30
dero2005:
@Janek
Nie + tylko*
6 mar 15:33
Janek: sory, tam gdzie 32+2 ma być 32*2 na to samo wychodzi ale tak sie to oblicza
6 mar 15:33
dero2005:
Nie 92+33 tylko 92*33
6 mar 15:35