pochodne
julka: Ile będzie wynosić pochodna z tego?
Myślę i dalej nie wiem z jakiego wzoru skorzystać.
5 mar 15:45
5 mar 15:47
J:
wzór na pochodną ilorazu
5 mar 15:47
Janek191::
( a x
n) ' = a*n x
n −1
5 mar 15:49
julka: | | 21 | |
W odpowiedziach jest |
| |
| | x8 | |
Jakoś mi to nie chce wyjść w żaden sposób, pomożecie jeszcze?
5 mar 15:59
5 mar 16:02
J:
ale ma być: − 21x−8
5 mar 16:03
dero2005:
Dlaczego − 21
5 mar 16:06
daras: nie ma żadnego ilorazu ex−perci
5 mar 16:08
5 mar 16:09
J:
| | 3 | |
a od ikedy : f(x) = |
| nie jest ilorazem dwóch funkcji ?  |
| | x7 | |
5 mar 16:10
julka: A no tak już rozumiem

A wie ktoś jak policzyć tą pochodną?
(
4√8x+4)
3
5 mar 16:11
daras: dla mnie to tak jakby kilometry wyrażać w nanometrach

ale matematycy zawsze są mało
praktyczni
5 mar 16:12
daras: | | 3 | |
julka nadal z tego samego wzoru liczysz tylko teraz potęga = |
| |
| | 4 | |
5 mar 16:13
daras: i pamiętaj o funkcji wewnętrznej − ostatni wzór z tej samej strony co wyżej
5 mar 16:14
J:
| | 3 | | 6 | |
f'(x) =8* |
| (8x+4)−1/4 = |
| |
| | 4 | | 4√8x+4 | |
5 mar 16:14
Dziadek Mróz:
| | 21 | |
y' = 3[x−7]' = −21 * x−8 = − |
| |
| | x8 | |
5 mar 16:14
Janek191::
f(x) =(
4√8 x + 4)
3 = ( 8 x + 4)
34
Wzór na pochodną funkcji złożonej
5 mar 16:14
Odpowiedzi na debilne pytania: a po co liczyć pochodne z dwu "niby−funkcji" i jeszcze trudny ułamek tworzyć jak można za
jednym zamachem to obliczyć czyli w pamięci

wygląda mi to na dyskusję na wyższością świat bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy
dlatego na tym kończę
hough!
5 mar 16:18
Odpowiedzi na debilne pytania: a Ty julka nie powtarzaj sie tylko do roboty
5 mar 16:18
Odpowiedzi na debilne pytania: chcesz zeby stary dziadek ci to obliczył skoro to jest twój i tylko twój problem

jak się tego sama nie nauczysz, to nie zdasz matury

obowiazkowej z matmy
5 mar 16:19
Odpowiedzi na debilne pytania: no prawie juz skończyłem....
5 mar 16:20
Dziadek Mróz:
y = (
4√8x + 4)
3
y = u
3 u =
4√v v = 8x + 4
y' = [u
3]' = 3u
2 * u' = *)
u' = [
4√v]' = ...
v' = [8x + 4]' = 8
| | 1 | | 2 | |
**) = |
| * 8 = |
| |
| | 44√(8x + 4)3 | | 4√(8x + 4)3 | |
| | 2 | | 64√(8x + 4)2 | |
*) = 34√(8x + 4)2 * |
| = |
| = |
| | 4√(8x + 4)3 | | 4√(8x + 4)3 | |
5 mar 16:21
julka: Maturę zdałam już dawno ale niech ci będzie
5 mar 16:22
Odpowiedzi na debilne pytania: no popatrz to już zdążyłas pozapominac połowę?

a dziadek aż sie zasapał
5 mar 16:23
Odpowiedzi na debilne pytania: i po co tyle linijek
| | 3 | |
więc pochodna |
| (8x+4)−1/4 *8 |
| | 4 | |
5 mar 16:25
Odpowiedzi na debilne pytania: | | 24 | |
co "ładniej" można zapisać: |
| |
| | 44√8x+4 | |
5 mar 16:26
J:
juz była o 16:14
5 mar 16:26
J:
ładniej , to wygląda po skróceniu
5 mar 16:27
julka: No właśnie zrobiłam tak jak ty do tego momentu i nie wiem jak teraz to wyliczyć
5 mar 16:27
Odpowiedzi na debilne pytania: teraz sprawdź całkując czy dobrze, to ci się utrwali
5 mar 16:27
J:
a co wyliczyć ?
5 mar 16:27
Odpowiedzi na debilne pytania: uwielbiam takie co to pisza ale nie wiem co dalej zrobić....
albo: no włąsnie do tego momentu to już mam zrobione a co dalej..

albo: odpowiedx to ∑η∫→≤
∞ 
bo nie wiem skąd:(
5 mar 16:28
Odpowiedzi na debilne pytania: naprawdę nie wszyscy muszą zdać maturę i nie wszyscy coś tam studiować
szkoda czasu, im szybciej to sobie uświadomia tym lepeij dla nich i dla nas
5 mar 16:30
julka: | | 3 | | 1 | |
Jestem dalej przy tym: |
| (8x+4)do potęgi− |
| *8 |
| | 4 | | 4 | |
i nie wiem jak z tego wyliczyć to co wyszło wam
5 mar 16:31
J:
| 8*3 | | 1 | | 1 | |
| = 6 , (8x+4)−1/4 = |
| = |
| |
| 4 | | (8x+4)1/4 | | 4√8x+4 | |
5 mar 16:41