Fizyka
jakubs: Qulka masz czas na jedno zadanko z fizyki z rzutów ?
5 mar 00:06
Qulka: dawaj sprawdzę
5 mar 00:12
jakubs: W sumie to chciałbym zapytać czy dobrze rozumiem.
Poziom wody w głębokiej studni obniża się ze stałą prędkością v1. Do studni wrzucamy kamień i
po czasie t1= 3 s słyszymy plusk. Po czasie T= 10 min od momentu usłyszenia pierwszego
plusku puszczamy drugi kamień i po t2= 3.5 s słyszymy drugi plusk. Obliczyć prędkość v1 oraz
położenie lustra wody w momencie wyrzucania pierwszego kamienia.
Chodzi mi o ostatnią część ostatnią, o to położenie lustra. Wyliczyłem s1=41,36m czyli
wysokość po 1 rzucie. Obliczyłem dla 2 rzutu i wyznaczyłem v1=0,02m/s.
I teraz mam 41,36m + 3s*0,02m/s, czy tutaj muszę jeszcze dodać o ile opadła woda podczas gdy
dźwięk "wracał do osoby rzucającej" ?
5 mar 00:23
Qulka:
5 mar 00:28
Qulka: w sumie co się z tą wodą dzieje potem to obojętne..wazne gdzie była zanim kamień do niej
doleciał
5 mar 00:30
jakubs: OO jaki świetny rysunek

Chyba jednak trzeba dodać: 41,36m + 3s*0,02m/s + 0,123s*0,2m/s.
| | 41,36m | |
gdzie tpowrotu= |
| =0,123s |
| | 334m/s | |
5 mar 00:32
jakubs: I ostatnie już zadanko na teraz, bo idę spać zaraz:
Z jakiej wysokości h rzucono poziomo kamień z prędkością początkową 30m/s, jeżeli spadł na
ziemię w odległości 80m od miejsca wyrzutu?
Skorzystam ze wzoru na zasięg:
80=30*
√2h{10}
35,6m=h
OK?
5 mar 00:38
jakubs: W sumie to brzydko zrobiłem, mogłem najpierw h wyznaczyć ze wzoru na z i później tylko
podstawić.
5 mar 00:40
Qulka: jeżeli poziomo i jesteś jeszcze na etapie że g=10 to tak
5 mar 00:40
Qulka: tal naprawdę to kompilacja dwóch wzorów

ruch jednostajny w bok z=v•t
| | gt2 | |
ruch przyśpieszony bez v w dół h= |
| |
| | 2 | |
5 mar 00:41
Qulka: czas lotu w bok jest tak długi jak długo spada w dół dlatego z drugiego wyznaczasz t i
wstawiasz do pierwszego
5 mar 00:42
jakubs: Prowadzący na zajęciach nic na ten temat nie mówił, a w zestawie nie ma nic na ten temat.
Najważniejsze dla mnie jest to aby to zrozumieć, a obliczenia w drugiej kolejności.

Dziękuję
5 mar 00:43
Qulka:
5 mar 00:46
5 mar 00:46
Qulka: polecam się

w upraszczaniu do maksimum jestem niezastąpiona
5 mar 00:47
jakubs: No to uciekam, dobranoc

Wieczorkiem będę dalej walczył z fizyką, więc pewnie się odezwę
5 mar 00:50
jakubs: 3. U stóp wzgórza o kącie nachylenia α ustawiono armatę z lufą skierowaną pod kątem β do
poziomu. W jakim przedziale wartości musi znajdować się prędkość v wystrzeliwanego pocisku,
aby pocisk padł do włazu bunkra o szerokości D, odległego o s od podnóża. Link do obrazka:
http://wstaw.org/w/31pz/.
P
1=(s*cosα,s*sinα)
P
2=((s+D)*cosα,(s+D)*sinα)
x(t)=V
0*cosβ*t
No i teraz chyba trzeba dwa układy równań z tymi punktami, przynajmniej tak mi się wydaje, ale
nie wiem jak się za te układy zabrać.
5 mar 18:06
Qulka: do wyboru

wyznacz t z pierwszego wstaw do drugiego będziesz miał y(x) wstaw współrzędne punktów wyliczysz
V
lub
wstaw współrzędne punktów za x i y , wylicz t i wylicz v
5 mar 22:45
Qulka:
5 mar 22:48
jakubs: Dziękuję
6 mar 07:13