środek masy
kyrtap: Ktoś pomoże z analizy wektorowej z wytłumaczeniem przykładu?
http://prntscr.com/6cslnc
jak znaleźli ten środek symetrii i przedstawili tę cykloidę
5 mar 00:05
Qulka: a może być najpierw wersja punktowa

będzie bez całek
5 mar 00:48
Qulka: czy tak ogólnie to wiesz jak się wyznacza środek symetrii tylko pytasz o coś trudniejszego
5 mar 00:48
kyrtap: po prostu nie rozumiem tego zadania

znam wzór środka masy ale jak tu znaleźć ten x środka
masy to nie wiem
5 mar 00:52
Qulka: tak jak napisali..oś symetrii skoro zaczyna się na 0 i kończy na 2πa to środek
5 mar 00:54
Qulka: gdyby nie była symetryczna to też całki
5 mar 00:54
kyrtap: dziwne to
5 mar 00:55
Qulka: miłe że tak można sobie ułatwić

najlepiej jest jak jest kółeczko
5 mar 00:58
Qulka: o ile jest jednorodne
5 mar 00:58
kyrtap: w ogóle w skoczylasie same wzory są nic nie piszą o jednorodnym czymś mało też jest
parametryzacji jeśli coś parametryzujemy tylko częściowo
5 mar 01:01
Qulka: ja mam w Skoczylasie oddzielnie wzory a oddzielnie zadanka

weź sobie Krysickiego
5 mar 01:04
kyrtap: ja też

lepszy jest?
5 mar 01:05
Qulka: na nim się uczyłam więc dla mnie na pewno lepszy

ma od razu na przykładach wyjaśniane wzorki więc łatwiej je zrozumieć
5 mar 01:16
kyrtap: wzory kminie
ale przykładowo mam takie zadanie że mam napisać parametryzacje łuków dla każdego z kierunku
przebiegu i tak podpunkt:
część okręgu x2 − 2x + y2 + 6y + 8 = 0 leżąca w IV ćwiartce
jak to zrobić ? wiem że muszę odczytać współrzędne środka okręgu i promień
5 mar 01:19
Qulka:
5 mar 01:23
kyrtap: no widzę że część okręgu będzie oderwana
5 mar 01:25
Qulka: niom

zapomniałam o Tobie i zajęłam się algorytmami

idę szukać krysickiego
5 mar 01:27
kyrtap: przy okazji napisz w jaki sposób sparametryzować ten okrąg
5 mar 01:31
Qulka: przerobić niewiadome na kąt
5 mar 01:39
kyrtap: w sensie?
5 mar 01:40
Qulka: może najpierw takie inne równe kółeczko zróbmy
5 mar 01:42
kyrtap: ja nie czaję tego

bo w skoczylasie jest wzór podany na cały okrąg
5 mar 01:44
Qulka:

np zamiast pisać I ćwiartka koła x
2+y
2= 4
to masz parametr α i x= cosα y=cosβ r=4
i dla α∊<0;90°> x=rcosα y=rsinα
5 mar 01:47
Qulka: tu masz zwór na ćwiartkę
5 mar 02:00
kyrtap: no rozumiem a w przypadku naszym jak znaleźć ten kąt

?
5 mar 02:04
Qulka: od −135 do 135
5 mar 02:12
Qulka: czyli Twój przykład to
dla α∊<−135°;135°> x=√2cosα+1 y=√2sinα−3
5 mar 02:47
kyrtap: Qulka ale jak te kąty liczyć i czemu akurat od −135 do 135 możesz to wytłumaczyć
5 mar 19:14
kyrtap:
5 mar 19:27
Qulka:

tak jak kąty między prostą a osią x , tak tu mierzysz od równoległej do osi w górę (+) i w dół
(−)
5 mar 22:35