ciag geometryczny
bro: Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego ( an ) jest równa 120,a suma
pierwszych pięciu wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 65. Wyznacz wzór ogólny tego
ciągu. Znajdź n takie, że liczby a7, a 10,an są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
4 mar 16:02
bro: pomoże ktoś?byłabym wdzięczna bardzo
4 mar 16:15
Qulka:
2a+9r=24
2a+8r=26
r=−2
a=21
4 mar 16:20
Qulka: 9,3,1
n=11
4 mar 16:22
bro: wielkie dzięki za odpowiedz!

jeszcze pytanko, skąd się wzięło to n?jak ono zostało wyliczone ? byłabym w pełni
usatysfakcjonowana
4 mar 16:35
4 mar 16:37