Planimetria
Adrian: Dany jest trapez, którego podstawy mają długości a, b (a>b). Przez punkt przecięcia przekątnych
trapezu poprowadzono prostą równoległą do podstaw trapezu. Jaką długość ma odcinek tej prostej
zawarty w trapezie?
Jak to zrobić, jak proporcje ułożyć ?
3 mar 21:30
Adrian: ?
3 mar 21:53
PW: Niech P będzie punktem wspólnym przekątnych, a = |AB|, b = |CD| oraz EF − badanym odcinkiem, do
którego należy P.
Trójkąty ABP i CDP są podobne. Jest więc AP = k·|CP| i jednocześnie |BP| = k·|DP|. Ustal liczbę
k.
| | 1 | |
Skoro jedno ramię kąta ADB zostało podzielone w stosunku |
| i prosta jest równoległa do |
| | k | |
prostej AB, to na mocy twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa drugie ramię, czyli bok
DA, zostało podzielone w tym samym stosunku. Wiemy również jaki jest stosunek AB : PE − i to
jest najważniejsze.
3 mar 22:09
prosta: hmm przy założonej równoległości korzystamy z tw. Talesa
3 mar 22:18
3 mar 22:31
PW: Tak, z twierdzenia Talesa. Dziękuję.
Eta, trzeba było od razu, a ja tu się męczę.
3 mar 23:10
Eta:
PW jak Ty pisałeś, to ja jadłam kolację

za ciężką Twoją pracę
3 mar 23:14
Adrian: Dziekuję
3 mar 23:16