pomocy!
Akson: rozwiąż uład równań:
{a+b=1
{1/(2*pierwiastek z a)+1/(2*pierwiastek z b)=2/(pierwiastek z a+ pierwiastek z b)
3 mar 17:48
Qulka:
a+b + 2
√ab = 4
√ab
2
√ab =1
ab=1/4
3 mar 17:53
Qulka: teraz a (1−a) =1/4 i delta
3 mar 17:54
Akson: nie rozumiem co to jest ta delta?
4 mar 09:40
J:
wyróżnik trójmianu kwadratowego
4 mar 09:41
Akson: dalej nie rozumiemm

?

!
4 mar 09:59
J:
| | 1 | |
a − a2 − |
| = 0 .... trójmian kwadratowy |
| | 4 | |
4 mar 10:01
4 mar 10:02
Akson: no ale jak obliczyć a i b?
4 mar 10:06
J:
traktuj a jako zmienną x
| | 1 | |
wtedy u Ciebie do policzenia Δ : a = −1 , b = 1 , c = − |
| |
| | 4 | |
4 mar 10:09
Qulka:
a2 −a+ 1/4 =0 /•4
4a2−4a+1=0
(2a−1)2=0
2a−1=0
a=1/2
b=1/2
4 mar 10:09
Qulka: zadanie z psem i zającem wskazuje że to nie jest 2 LO kiedy przerabia się trójmian
4 mar 10:10
Qulka: ale wzory skróconego mnożenia już chyba były
4 mar 10:10
Qulka: w sumie mogłam nie motać z tym mnożeniem przez 4

ale Akson lubi tak dookoła
4 mar 10:17
Akson: ale skąd się to wzięło a2 −a...? przecież skończyło się na ab=1/4?
4 mar 10:20
Qulka: bo ab=1/4 ale w zadaniu masz że a+b=1 więc b=1−a i jak podstawisz do ab to a(1−a)=1/4 i
dalej...
4 mar 15:31