nierówności wykładnicze
paweł: Witam! Czy rozwiązaniem tego równania :
25x−1 − 0.252x >0
jest przedział ( 1/9, +∞)
3 mar 15:44
Eta:
ok
3 mar 15:45
paweł: Dzięki

miałem na klasówce, nie byłem pewny.
3 mar 15:46
J:
3 mar 15:46
paweł: Mam jeszcze jedno fajne równanie log5 x+ log√2 x + log1/25 x=5
3 mar 15:50
zorba:
| | −1 | |
log√2x= 2log2x , log1/25x= |
| log5x i x>0 |
| | 2 | |
| | 5 | |
log5x+2log5x−0,5log5x=5 ⇒ |
| log5x=5 ⇒ x=......... |
| | 2 | |
3 mar 15:56
Frost: Pomyliły Ci się podstawy
3 mar 15:58
J:
a co się stało z: 2log2x ?
3 mar 15:59
paweł: a skąd masz − 1/2 ?
3 mar 16:00
zorba:
A no tak

jedna podstawa
√2
A może
paweł źle wpisał i ma być log
√5x ?
3 mar 16:01
paweł: przepraszam mój bład, ma być √5
3 mar 16:01
Frost: A ja się męczę...
3 mar 16:01
zorba:
@
J
co się stało?" .... podstawa złamała nogę i zamiast
√2 zostało
√5
3 mar 16:02
paweł: Przepraszam najmocniej, a czy to są jakieś ogólne zależności z których korzystacie?
3 mar 16:03
zorba:
No i............ dobrze myślałam
3 mar 16:03
3 mar 16:04
paweł: Znam te wzory. dlaczego z log1/25 wzięło sie −1/2 log5
3 mar 16:08
3 mar 16:11
paweł: no tego wzory tam nie było. a log√5 to 5log5
3 mar 16:15
3 mar 16:22