matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność
RazDwaTrzy:
ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ: −x
4
+x
3
+6x
2
≤0 wiem, że trzeba wyłączyć −x
2
przed nawias, czyli: −x
2
*(x
2
−x−6)≤0 i co dalej? Δ=(−1)
2
−4*1*(−65)=1+24=25
√
Δ
=
√
25
=5 Tak? I potem obliczam x1 i x2? Jak dalej liczyć? Pomoże ktoś?
3 mar 14:58
Qulka:
obliczyć x1 i x2 jak napisałeś
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
3 mar 14:59