DZIELENIE WIELOMIANÓW + SPRAWDZENIE
RazDwaTrzy: WYKONAJ DZIELENIE WIELOMIANÓW W(X) PRZEZ U(X). SPRAWDŹ WYNIK.
Zadanie wykonałem, wynik wyszedł z resztą.
Reszta = 33
wyszło tak: (3x4−5x3+7x2−3):(x−2)=3x3+x2+9x+18
Teraz trzeba to sprawdzić, czyli... (3x4−5x3+7x2−3)*(x−2)+33=....
Mógł by mi ktoś oblizyć te sprawdzenie? emotka
Bardzo proszę.
Z góry dziękuje, wiem, że to proste, ale proszę. Bo mi się to wszystko miesza...
Obliczam sprawdzenie (wyliczałem kilkakrotnie i za każdym razem wchodzi inny wynik)....
3 mar 12:58
dero2005: (3x4−5x3+7x2−3)(x−2)+33=3x5−11x4+17x3−14x2−3x+39
3 mar 13:16
Qulka: sprawdzenie to wynik •(x−2)+R = to co było na początku
(3x3+x2+9x+18)•(x−2)+33 = 3x4−5x3+7x2−3 i jest OK
3 mar 13:59
3 mar 14:23