DZIELENIE WIELOMIANÓW + SPRAWDZENIE
RazDwaTrzy: Witam,
mam takie zadanie:
WYKONAJ DZIELENIE WIELOMIANÓW W(X) PRZEZ U(X). SPRAWDŹ WYNIK.
Zadanie wykonałem, wynik wyszedł z resztą.
Reszta = 33
wyszło tak: (3x
4−5x
3+7x
2−3):(x−2)=3x
3+x
2+9x+18
Teraz trzeba to sprawdzić, czyli... (3x
4−5x
3+7x
2−3)*(x−2)+33=....
Mógł by mi ktoś oblizyć te sprawdzenie?

Bardzo proszę.
Z góry dziękuje, wiem, że to proste, ale proszę. Bo mi się to wszystko miesza...
Obliczam sprawdzenie (wyliczałem kilkakrotnie i za każdym razem wchodzi inny wynik)....
3 mar 12:50
J:
3 mar 13:00
RazDwaTrzy: 1. SPRAWDZENIE WYSZŁO MI:
(3x4−5x3+7x2−3)*(x−2)+33=3x5−6x4−5x4+10x3+7x3−14x2−3x+6+33=3x5−x4+17x3−14x2−3x+39
To jest dobrze, czy źle?
3 mar 13:07
J:
źle .. musisz dostać wielomian wyjściowy ... i wychodzi , tylko źle liczysz

sprawdzenie: (3x
3 + x
2 + 9x + 18)(x−2) + 33 = .... ?
3 mar 13:12
RazDwaTrzy: No sprawdzenie tak wyszło, i właśnie nie wiem jak dalej mam liczyć..
Czyli liczę źle, pomożesz?
3 mar 14:22
3 mar 14:23
RazDwaTrzy: No to w końcu jakie rozwiązanie?...
3 mar 14:28
Qulka: wynik to 3x3+x2+9x+18 reszta 33
3 mar 14:30
J:
popatrz post: 13:12 i porównaj ze swoim sprawdzeniem ... mnożysz nie to, co trzeba
3 mar 14:30
RazDwaTrzy: Wiem, ale chodzi mi i sprawdzenie...
3 mar 14:30
RazDwaTrzy: o*
3 mar 14:31
RazDwaTrzy: Hmm... ok, zrobię jeszcze raz..
3 mar 14:32
J:
to co napisłam o 13:12 w wyniku daje wielomian wyjściowy, czyli wynik (iloraz) jest dobry
3 mar 14:33
RazDwaTrzy: OK. Zaraz rozwiąże.
3 mar 14:34
Qulka: napisałam w drugim poście jak masz liczyć J: w tym, przeczytaj uważnie co do Ciebie się pisze
3 mar 14:35
RazDwaTrzy: To będzie tak:
...=3x4−6x3+x3−2x2+9x2−18x+18x−36 ?
i dalej liczyć?
3 mar 14:40
Qulka: na końcu dodać jeszcze resztę czyli +33 i dalej liczyć
3 mar 14:42
RazDwaTrzy: Tak, tak, wiem. Ok. i wyszło: 3x4−5x3+7x2−3
Prawda?
3 mar 14:44
RazDwaTrzy: Czyli jak jest sprawdzenie, to nie liczę tego W(x) razy U(x), czyli w tym przypadku:
(3x
4−5x
3+7x
2−3)*(x−2)...
Tylko to co wyszło w obliczeniu, po równaniu, czyli:
(3x
3 + x
2 + 9x + 18)*(x−2)...
no i dodajemy resztę

tak?
3 mar 14:49
J:
tak
3 mar 14:49
J:
popatrz: 14:3 = 4 + 2 (reszta) , sprawdzenie: 4*3 + 2 = 14
3 mar 14:51
RazDwaTrzy: Już rozumiem

Po prostu, źle podchodziłem do tego, myślałem, że trzeba pomnożyć W(x) z U(x), a to miał być
wynik razy U(x)
3 mar 15:41
Qulka: napisałam Ci to w tamtym wątku .. ale jak zakładasz ich tyle to się nie dziw że się nikomu nie
chce powtarzać ;>
3 mar 15:44
RazDwaTrzy: Napisałem drugi wątek przypadkiem, bo rozłączył mi się internet i myślałem, że tamten wątek nie
zapisał się...
3 mar 15:48