−−wracam do zadania z f wykładniczej
Mam taki wykres funkcji f(x)=2x,
przekształcono symetrycznie
względem osi Y i otrzymano wykres funkcji g.
Trzeba zapisać wzór funkcji g i narysować wykres funkcji
f oraz g w jednym układzie
jest napisane symetrycznie względem osi y
w takim razie:
f(x) = 2−x, czyli f(x) = U=({1}{2})x
ok to mamy, i przy okazji wyrenderowałem wykres
Powiedzmy, teraz mam obliczyć to samo , i również narysować, ale na kartce papieru
x
1 2
f(x)=2x, 2 4
| 1 | 1 | 1 | ||||
f(x) = ( | )x | |||||
| 2 | 2 | 4 |
Mamy wykres funkcji f(x)=3x
przesunięto dwie jednostki w prawo, i jedną jednostkę w dół otrzymując wykres funkcji g
więc, w = [2.−1]
g(x) = 3x−2 −1
a)sporządź rysunek ilustrujący podane przesunięcie i zapisz wzór funkcji g
| −8 | ||
g(x) = 3x−2 −1 | 0 | |
| 9 |
Masz wykres funkcji y=3x −−czarny
Przesuwasz go o wektor [2 0] w prawo i dostajesz wykres y=3−2 czerwony
Teraz wykres czerwony przesuwasz o wektor [0 −1] i dostajesz wykres y=3x−2−1
Podpunkt a) zalatwiony
Patrz na rysunek z 20:54
Widomo ze wykres y=3x bedzie zblizal sie do osi OX ale nigdy sie nie pokryje z osia OX
Dlatego zbor wartosci tej funkcji to (0, oo)
Odzytujesz zbior wartosci na osi OY
Tak samo czerwony wykres y=3−2 bedzie zblizal sie do osi OX ale nigdy sie z nia nie pokryje
Wiec zbior wartosci tej funkcji jest ZWf=(0,oo)
Teraz obnizamy wykres niebieski o jednostke w dol
Zauwaz ze wykres ten bedzie sie zbizal do prostej y=−1 ale sie z nia nie pokryje
czyli na osi OY odczytujemy ze zbiorem wartosci funkcji y=3x−2−1 jest ZWf=(−1,oo)
Narysowalem CI ten ostatni wykres osobno zebys lepiej zrozumial .
Widzisz miejsce zerowe tego wykresu ? (zielona kropka