matematykaszkolna.pl
q adam: rysunek−−wracam do zadania z f wykładniczej Mam taki wykres funkcji f(x)=2x, przekształcono symetrycznie względem osi Y i otrzymano wykres funkcji g. Trzeba zapisać wzór funkcji g i narysować wykres funkcji f oraz g w jednym układzie jest napisane symetrycznie względem osi y w takim razie: f(x) = 2x, czyli f(x) = U=({1}{2})x ok to mamy, i przy okazji wyrenderowałem wykres Powiedzmy, teraz mam obliczyć to samo , i również narysować, ale na kartce papieru x 1 2 f(x)=2x, 2 4
 1 1 1 
f(x) = (

)x

2 2 4 
czy to prawda, że obie funkcje przechodzą przez y=1?
2 mar 20:13
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/187.html Przypomnij mi jutro wieczorem zebym CI napisal o tych logatrymach bo dzisiaj cos nie chce wysylac rysunkow
2 mar 20:29
adam: oo dzięki, ok jutro postaram się napisać, a jak nie to na tygodniu dam znać, mam jeszcze do ciebie pytanie w sprawie f. wykładniczej
2 mar 20:32
adam: rysunek Mamy wykres funkcji f(x)=3x przesunięto dwie jednostki w prawo, i jedną jednostkę w dół otrzymując wykres funkcji g więc, w = [2.−1] g(x) = 3x2 −1 a)sporządź rysunek ilustrujący podane przesunięcie i zapisz wzór funkcji g
2 mar 20:37
adam: x 1 2 f(x)=3x 3 9
 −8 
g(x) = 3x2 −1

0
 9 
2 mar 20:41
adam: mniejsza o punkt a, punkt b) podaj zbiór wartości funkcji g, jak to wyznaczyć? funkcja g może mieć miejsce zerowe tak?
2 mar 20:42
5-latek: rysunekMasz wykres funkcji y=3x −−czarny Przesuwasz go o wektor [2 0] w prawo i dostajesz wykres y=3−2 czerwony Teraz wykres czerwony przesuwasz o wektor [0 −1] i dostajesz wykres y=3x−2−1 Podpunkt a) zalatwiony
2 mar 20:54
adam: ok już rozumiem to, natomiast powiedz mi jak wyznaczyć zbiór wartości
2 mar 20:55
5-latek: rysunekPatrz na rysunek z 20:54 Widomo ze wykres y=3x bedzie zblizal sie do osi OX ale nigdy sie nie pokryje z osia OX Dlatego zbor wartosci tej funkcji to (0, oo) Odzytujesz zbior wartosci na osi OY Tak samo czerwony wykres y=3−2 bedzie zblizal sie do osi OX ale nigdy sie z nia nie pokryje Wiec zbior wartosci tej funkcji jest ZWf=(0,oo) Teraz obnizamy wykres niebieski o jednostke w dol Zauwaz ze wykres ten bedzie sie zbizal do prostej y=−1 ale sie z nia nie pokryje czyli na osi OY odczytujemy ze zbiorem wartosci funkcji y=3x−2−1 jest ZWf=(−1,oo) Narysowalem CI ten ostatni wykres osobno zebys lepiej zrozumial . Widzisz miejsce zerowe tego wykresu ? (zielona kropka
2 mar 21:09
5-latek: No i co Adamie ?
2 mar 21:26