matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciag geo
mikołaj:
Dany jest ciąg geometryczny a
n
, w którym a
2
+a
3
=8 i a
4
+a
5
=2. Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
2 mar 13:05
Ja:
a
1
q+a
q
2
=6 a
1
8q
3
+a
1
*q
4
=2 _____________ irozwiąż następnie S
6
=
2 mar 13:12
Ja:
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
2 mar 13:13