| f | f'*g−g'*f | |||
( | )'= | |||
| g | g2 |
Problem w tym, że podstawiając do niego nic nie wychodzi...
| (2x − 1)(x2 + x +1) − (x2 − x +1)(2x + 1) | ||
f'(x) = | = ... | |
| (x2 + x + 1)2 |
| x2 − x + 1 | ||
y = | ||
| x2 + x + 1 |
| u | ||
y = | u = x2 − x + 1 v = x2 + x + 1 | |
| v |
| u | u'v − uv' | |||
y' = [ | ]' = | = *) | ||
| v | v2 |
| (2x − 1)(x2 + x + 1) − (2x + 1)(x2 − x + 1) | ||
*) = | = | |
| (x2 + x + 1)2 |
| 2x3 + 2x2 + 2x − x2 − x − 1 − 2x3 + 2x2 − 2x − x2 + x − 1 | ||
= | = | |
| (x2 + x + 1)2 |
| 2x2 − 2 | ||
= | ||
| (x2 + x + 1)2 |