d
sss: Zadanie z podstaw elektroniki:
http://iv.pl/images/85045087533424406738.png
Mam obliczyć prądy i :
E = 0,5kV
R
2 = R
5 = 100Ω
R
3 = R
4 = 1Ω
R
1 = 1MΩ
Jest ktoś w stanie pomóc ? Myślałem o oczku napięciowym z Kirchoffa, ale nie wiem czy można
skorzystać jak niektóre rezystroy są połączone równolegle a niektóre szeregowo.
1 mar 23:01
Qulka: dla każdego oczka oddzielnie kirchoffa
2 mar 00:20
sss: z prawej strony ok, ale te oczko z lewej strony to można z kirchoffa ? tam napięcie dochodzi ?
2 mar 00:23
Qulka: można na każdym oporniku jest jakieś napięcie

jeśli jest prąd
2 mar 00:23
sss: zaraz zrobię i powiesz czy dobrze jak masz chęci i będziesz
2 mar 00:28
sss: oczka rysować trzy razy czy jedno wystarczy ?
2 mar 00:31
Qulka: 3 razy ..nie wiem czy nie 4 ..zależy ile Ci wyjdzie niewiadomych
2 mar 00:33
sss: próbuje dla oczka tego z prawej strony z góry i coś chyba nie tak bo mam:
−E − U2 − U3
−0,5kV − U2 − U3
dobrze robię ?
a 4 oczka to jak ? jak na 3 części mam podzielony
2 mar 00:36
Qulka: masz 6 niewiadomych i 7 równań

wystarczą 3 oczka
2 mar 00:45
sss: dobrze jest to co napisałem w poście o 00:36 ?
2 mar 00:48
Qulka: jak na razie nic tam nie napisałeś

zrób wszystkie równanka
2 mar 00:51
sss: moment
2 mar 00:56
sss: 1 oczko:
−E − U2 − U3
−0,5kV − U2 − U3
−E − U4 − U5
−0,5kV − U4 − U5
−E + U1 − U2 − U4
−05kV − U2 − U4
2 mar 01:00
sss: w ostatniej linijce powinno być
−0,5kV + U1 − U2 − U4
2 mar 01:02
Qulka: a widzisz gdzieś w Twoim zapisie =

jak chcesz rozwiązać jak nie masz równania
2 mar 01:03
Qulka: chyba Ci będę musiała rozrysować
2 mar 01:06
sss: U2 = −0,5kV − U3
U4 = −0,5kV − U5
U4 = −0,5kV − U2 + U1
2 mar 01:09
Qulka:

oczko a E=I2R2 +I6R2
oczko b E=I3R5 +I4R4
oczko c 0=I5R1 +I6R2 − I4R4
węzeł fiolet I1=I2+I3
węzeł żółty I3=I4+I5
węzeł cerw I1=I4+I6
węzeł ziel I6=I2+I5
2 mar 01:14
Qulka: 7 równań 6 niewiadomych do I1 do I6
2 mar 01:14
sss: już patrzę, jak Ty to narysowałaś

dzięki
2 mar 01:19
sss: a czemu oczka na górze i na dole mają inny kierunek ?
2 mar 01:19
Qulka: bo są zgodne z I1
nie ma znaczenia kierunek byle zawsze jak prąd zgodnie to plus jak przeciwnie to minus
2 mar 01:22
sss: z jakich to wzorów napisałaś ?
E=I2R2 + I6R2
skąd to się bierze ?
2 mar 01:23
Qulka: z prawa Ohma że U=I•R
2 mar 01:23
sss: prad płynie od plusa do minusa dlatego te dwa oczka mają różny kierunek ?
2 mar 01:25
sss: czemu zapisywałaś I2R2 a nie samo np.U2 ?
2 mar 01:29
Qulka: bo masz obliczyć prądy , po co dodatkowe niewiadome
2 mar 01:34
sss: napięcia też trzeba policzyć.
oczko c 0=I5R1 +I6R2 − I4R4
dlaczego nie ma tutaj np I6 ? nie bardzo rozumiem te zapisy.
2 mar 01:45
Qulka: jest w drugim czynniku
2 mar 01:47
sss: przepraszam to już zmęczenie.
2 mar 01:49
Qulka: to zamień sobie na U i dopisz jeszcze 5 równanek do tego układu

to Ty liczysz..mi to
obojętne czy się bawisz z 7 czy z 12 równaniami
2 mar 01:49
sss: o której będę mógł Cię tu złapać? w razie czegoś bym nie wiedział bo na razie idę spać.
2 mar 01:50
kurczak: Quleczka wstaje albo o 9 albo o 10 zależy jak jej sie dobrze spi
2 mar 01:51
Qulka: i tak pierwszy raz wyciągnęłam kartkę żeby sobie to narysować i się nie pomylić w tych
prądach.. co jest ewenementem bo za leniwa jestem na podwójne pisanie

a Ty jeszcze chcesz
zebym coś dodatkowo pisała jak to już jak na tacy podane

?
2 mar 01:54
sss: jestem za bardzo zmęczony już tą nauką.Nie mogę teraz myśleć muszę to jutro na spokojnie
przejrzeć(w sumie dziś) Od kilku dni non stop się uczę. Jutro na 8 zajęcie do 16.
Możecie mi powiedzieć jak rozwiązywać tego typu zadania jak się nie wie jak ? Bo na lekcji nie
mieliśmy o tym i nie wiadomo nawet z jakiego prawa skorzystać.
2 mar 02:00
Qulka: wszystkie obwody to prawo Ohma i prawa kirchoffa ..więcej nie ma
2 mar 02:02
Qulka: jeszcze czasem w prostych układach redukcja z użyciem oporów zastępczych
2 mar 02:03
sss: właśnie czemu te oczka są w odwrotną stronę? Bo prąd płynie od plusa do minusa czy jak ?
2 mar 02:07
Qulka: tak
2 mar 02:08
sss: na tym obrazku płynie od minusa do plusa ? ja tak widzę.
oczko a E=I2R2 +I6R2
oczko b E=I3R5 +I4R4
oczko c 0=I5R1 +I6R2 − I4R4
czemu nigdzie nie ma R3?
2 mar 02:38
Qulka: oczko a E=I2R3 +I6R2 tak powinno być
2 mar 09:51
Qulka: narysuj sobie bateryjkę w drugą stronę albo zmień wszystkie kierunki na obrazku

jak wolisz

ale równania zostaną i tak bez zmian
2 mar 10:03
sss: jak wyliczę napięcia na rezystorach to potem wszędzie prąd z praw ohma wylicze ? dla każdego
rezystora liczyć potem I = u/r?
2 mar 10:54
Qulka: tak, wprawdzie nie wyobrażam sobie jak wyliczysz najpierw napięcie, a potem prąd ale jak
potrafisz to ok
2 mar 11:08
sss: to najpierw prąd wyliczyć ? nie za bardzo wiem jak ? bo mam podane wartości rezystorów.
Jak się do tego zabrać ?
2 mar 11:19
sss: bo z kirchoffa prądowe mogę napisać tak jak wcześniej napisałaś:
węzeł fiolet I1=I2+I3
węzeł żółty I3=I4+I5
węzeł cerw I1=I4+I6
węzeł ziel I6=I2+I5
ale skąd prądy wziąć żeby inne wyliczyć ?
2 mar 11:21
Qulka: wypisałam Ci wszystkie równania... masz 7 równań i 6 niewiadomych więc wyliczysz... możesz np
metodą podstawiania
2 mar 11:26
sss: oczko a E=I2R3 +I6R2
oczko b E=I3R5 +I4R4
oczko c 0=I5R1 +I6R2 − I4R4
węzeł fiolet I1=I2+I3
węzeł żółty I3=I4+I5
węzeł cerw I1=I4+I6
węzeł ziel I6=I2+I5
to te 7 równań ? ale jak np podstawiam pod równanie
a E=I2R3 +I6R2
0,5kV = I2*1Ω + I6 * 100Ω
i co mi to da ? ani prądu nie ma ani napięcia
2 mar 11:36
Qulka: to teraz wyznacz z niego np I2 i wstaw do węzła zielonego
2 mar 11:47
sss: ale jak przy I2 stoi * 1Ω to mogę go zamienić ?
I2 = 0,5kV − I6 * 100Ω
2 mar 11:51
Qulka: zamień kV na 1000V i MΩ na 1000000Ω i wyrzuć wszystkie jednostki i potraktuj to jak równania w
matematyce
2 mar 12:11
sss: I2 = 500 − 100*I6
tak ma być ?
a co z tymi omami o voltami ?
2 mar 15:24
adam: ja bym to policzył macierzami
2 mar 20:15
adam: ja bym to policzył macierzami
2 mar 20:15
sss: pomoże ktoś jeszcze ?
2 mar 22:02
sss: bo nic nie idzie, z tych wzorów wychodzi:
500 = I2 + 100I6
500 = I3100 + I4
I51000 + I6100 − I4
500 = I2 + 100I6
500 = I3100 + I4
I51000 + I6100 − I4
i nic z tego nie idzie wyliczyć
2 mar 22:36
Qulka: jak używasz połowę równań to na pewno nic nie wyjdzie

ale jak umiesz to policz
macierzami.jest szybciej
2 mar 22:50
sss: węzeł fiolet I1=I2+I3
węzeł żółty I3=I4+I5
węzeł cerw I1=I4+I6
węzeł ziel I6=I2+I5
ale jak to dojdzie to też nie udaję mi się wyliczyć tego
2 mar 23:22
Qulka: macierze i wolframalpha i z głowy
2 mar 23:23
sss: a inaczej się nie da? wolałbym bez macierzy
2 mar 23:32
2 mar 23:32
Qulka: to podstawiaj aż się poskraca
2 mar 23:36
+-: z jaką dokladnościa to ma być obliczone.
3 mar 14:38
adam: Tak z ciekawości spróbowałem rozwiązać te zadanie używając macierzy − nie mam pojęcia czy coś z
tego wyszło czy nie. Nie znam się na elektrotechnice jak Qulka czy sss, w każdym bądź razie
fotki poniżej
http://fotowrzut.pl/IE7OGO7V82
http://fotowrzut.pl/H00D737779
Pomyłki na pewno są jakieś, postarałem się przedstawić tu tylko tok myślenia. Mam nadzieje , że
qulka to zweryfikuje, ja jestem 1 liceum
3 mar 16:00
?': No prawie jest okej
3 mar 17:39