27 lut 22:16
ele: *6prądów na każdej gałęzi
27 lut 22:17
Draghan: Teoretycznie musisz obliczyć jedynie prądy na gałęziach ze źródłami, ale w praktyce wypadałoby
policzyć wszystkie.
27 lut 22:20
Qulka: ja tam widzę 6 gałęzi i 6 prądów
27 lut 22:21
ele: czyli muszę policzyć trzy gałęzie ?
27 lut 22:22
Draghan: Quleczko, treść zadania to obliczyć prądy źródeł.
ele, żeby poprawnie wyznaczyć prądy źródeł i zrobić sprawdzający bilans mocy, i tak musisz
wyznaczyć wszystkie prądy.

Mieliście już temat o transkonfiguracji trójkąt−gwiazda?
27 lut 22:39
ele: nie mieliśmy, to tu nie da się jakoś normalnie tego policzyć ? Trzeba obliczać moc i te
transkonfiguracje ?
27 lut 22:41
Draghan: Nie, transkonfiguracja mi przyszła do głowy tylko dlatego, że masz na schemacie wzorcowy
przykład połączenia w trójkąt, jak i połączenia w gwiazdę.
Mocy również nie musisz liczyć, ale zaleca się, w celu kontrolowania poprawności obliczeń.
Ten obwód normalnie z praw Kirchhoffa obliczasz, chyba że musisz wyznaczyć te prądy jakąś
zadaną metodą, np. Thevenina, czy potencjałów węzłowych.
27 lut 22:51
ele: zrobię obliczenia i rysunek to z rana byś sprawdził ? Wrzuce albo z rana 7−8 albo 12−13.
27 lut 22:52
ele: prąd przy R2,E3,E2,E1 idzie do góy , a przy R3 do dołu, a R1 w lewo ?
27 lut 22:55
Draghan: Pozaznaczaj spadki napięć, prądy gałęziowe, oczka... Policz sobie powoli i na spokojnie z praw
Kirchhoffa i Ohma.

To nie takie straszne, jak wygląda.

Nie wiem, czy będę jutro, ale jeśli tak to rzucę okiem.
27 lut 22:55
Draghan: Niestety nie liczyłem tego zadanka i nie wiem, gdzie które prądy płyną.

Ale nawet jeśli
któryś źle zaznaczyłeś, to przy równaniach prądowych Kirchhoffa wynik wyjdzie Ci z minusem i
po sprawie.
27 lut 22:56
ele: bo za bardzo to nie wiem jak to policzyć, jak dopierać napięcia jak liczę prąd np. w środkowej
gałęzi bo z lewej i z prawej są rezystory i pod spodem
27 lut 23:06
Draghan: 1. Wyznacz spadki napięć na rezystorach (z oczek).
2. Policz prądy w gałęziach z rezystorami (z prawa Ohma).
3. Policz prądy w gałęziach ze źródłami (z prądowego prawa Kirchhoffa).
27 lut 23:23
ele: ale skąd wiedzieć które napięcie w którą stronę − w odwrotną do prądu, ale czy dobrze prąd
oznacze ?Jutro wrzuce moje rozwiązanie
27 lut 23:32
ele: jak wyznaczyć te napięcia z oczek ?
27 lut 23:33
Draghan: Mówiłem wcześniej − kierunkami się nie przejmuj, najwyżej wynik wyjdzie ujemny, z czego
będziesz wnioskować, że źle zastrzałkowałeś.

Ważne jest tylko, żebyś jakoś logicznie to pozaznaczał, zgodnie z prawami K. − niedopuszczalna
jest np. sytuacja, że zaznaczasz 3 prądy wpływające do węzła i żadnego wypływającego.

Wiesz, co to jest oczko?
27 lut 23:40
ele: wiem, to np. napięcie dla rezystora R1 jak obliczyć jak E2 = 12V E3 = 3V
27 lut 23:50
ele: bo to są jakby trzy węzły przy tym rezystorze
27 lut 23:51
ele: jakoś w tym trójkącie nie mogę tego zrozumieć
27 lut 23:55
ele: narysuje oczko ale nie wiem jak idą strzałki napięcia i nie wiem czy dawać + czy − przed
poszczególnym napięciem.
27 lut 23:57
Draghan:

To jest oczko dla rezystora R
1. A równanie napięć:
E
3 + E
2 + R
1 = 0
27 lut 23:59
Draghan: To zastrzałkuj jakkolwiek, byle w całym obwodzie się zgadzało!
28 lut 00:00
Draghan: I wtedy bierzesz wycinek, jak ja wyżej i wiesz, co jest dla Twojego strzałkowania z plusem, a
co z minusem.
28 lut 00:00
ele: czyli napięcie na R1 wynosi −15V, ale jak zastrzałkować żeby się zgadzało ? bo to wtedy trzeba
znać kierunek prądu ?
28 lut 00:02
Draghan: Ech...

Najpierw strzałkujesz napięcia i prądy w CAŁYM obwodzie.
Później liczysz sobie to co napisałem o 23.23 (dla tych strzałek, co sobie założyłeś!).
Potem, jak już wszystko masz obliczone, możesz stwierdzić (jeśli gdzieś jest wartość ujemna) że
źle założyłeś kierunek prądu/napięcia i możesz narysować obwód ponownie i już poprawnie
wszystko pozaznaczać.
28 lut 00:07
ele: a jak jest źródło napięcia to przyjąć że one zawsze mają + ? bo ich kierunku nie da się
określić
28 lut 00:11
ele: czy po prostu odwrotną mają strzałkę niż prąd na tej gałęzi ?
28 lut 00:14
ele: nie ogarniam już z 2h nad tym siedze.
28 lut 00:19
Draghan: Źródła mają prąd i napięcie zgodne kierunkiem ze sobą. Tylko na elementach pasywnych zaznaczamy
odwrotnie do prądu, bo "napięcie rezystora" to jest tak naprawdę "spadek napięcia na
rezystorze".
28 lut 00:19
ele: narysowałem strzałki i dla R1 napięcie wychodzi:
−U1 − E3 + E2
U1 = 9V
coś takiego ?
28 lut 00:26
ele: U1 = 9V U2 = 5V U3 = 20V
coś takiego powychodziło
28 lut 00:29
ele: dobrze ?
28 lut 00:39
Draghan: Raczej niedobrze, bo masz E
2 i E
3 zgodnie ze sobą w oczku, więc nie możesz jednego wziąć z
minusem, a drugiego z plusem.
Pamiętaj, że źródła napięciowe dają napięcie zawsze w jednym kierunku.

Mała pomoc przedmiotowa.

Teoretyczna:
http://www.pe.ifd.uni.wroc.pl/Elektronika-W02.pdf
Praktyczna:
http://www.falstad.com/circuit/
(wersja do pobrania jak klikniesz w linijkę "Zip archive of this applet. (double−click on
circuit.jar to run)")
Lecę spać. Może rano zajrzę, miłej nocy.

PS
U
R1 = 15V
28 lut 01:03
ele: na pewno źle ? bo w programie odpaliłem symulacje to U1 i U3 się zgadzały wyniki , tylko U2
się nie zgadza bo w symulatorze pokazało 11V
28 lut 01:05
ele: ale jak przy E3 prąd płynie w dól to −E3 bo oczko narysowałem w drugą stronę.
28 lut 01:06
ele: w sumie to już nie wiem bo oczko mam tak jakby w prawo, a prąd w E3 i E2 płynie w dól.
Jakby w E3 płynął w górę to dałbym +E3, a płynie w dól więc −E3
E2 płynie w dół ale tak jakby w prawo i dlatego +E2
28 lut 01:09
ele: może źle mówie bo już mi się miesza, chyba dobrze mówisz tylko nie wie czemu mi w symulatorze
źle pokazuje
28 lut 01:15
Draghan:

Skontroluj, czy dobrze ustawiłeś polaryzację źródeł w tym programie, bo
EA ≠
EB
(dają napięcia w inne strony).
28 lut 01:40
28 lut 09:14
ele: dobra już widzę mają inna długość
28 lut 09:20
ele: U1 wychodzi = 15V, ale teraz się nie zgadza U2 i U3
dla U2 wychodzi mi 11V a dla U3 = 20V
28 lut 09:39
+-: jaka to szkoła?
28 lut 09:54
ele: czemu pytasz ? U1,U3 powinno się zgadzać, U2 tylko powinno chyba wyjść 8V a nie 11V , dobrze
mówie ?
28 lut 09:55
28 lut 10:36
28 lut 11:19
+-: co do wartości tak ,ale nazwy R1... oraz V1...(E1..) niezgodne z pierwotnym rysunkiem
28 lut 11:31
ele: wiem, ale układ jest ok, bo ile powinno wynosić napięcie dla rezystora U2 ? Bo mi z obliczeń
wychodzi 8V, a w symulatorze 11V
28 lut 11:33
28 lut 11:52
ele: moje obliczenia według tego obrazka:
http://iv.pl/images/34835428456201949300.jpg
−U
1 + E
3 + E
2 = −U
1 + 3 + 12
U
1 = 15V
U
2 + E
1 + E
3
U
2 + 8 + 3
U
2 = −11V
−U
3 + 8 + 12
U
3 = 20V
ciągle jeden wynik wychodzi zły jak zamienie strzałki inaczej, może ktoś pomóc ?
28 lut 11:57
+-: przecież UR2=8−3=5V źródła te są połączone biegunami jednoimiennymi
28 lut 12:11
ele: możesz jaśniej ? u mnie prąd przy E3 i E2 płynie do dołu, a przy R1 w lewo. Oczko mam
narysowane w prawo.
28 lut 12:15
+-:

1.U
ab=E
1+E
2
2.U
ab=E
1−E
2
28 lut 12:25
28 lut 12:34
ele: chodzi o to że prąd płynie od tej mniejsze kreski na napięciu ?
28 lut 12:35
+-:

To jest to oczko teraz widzisz?
28 lut 12:50
ele: tak widzę odpychają się. Jakoś nie mogę tego zrozumieć w moim zadaniu. Tutaj np jak
narysowałem:
http://iv.pl/images/42026599453677834271.jpg
to przecież oni też tak jaby się odpychają bo wpadają do tego węzła i E
3 idzie na lewo a E
2
idzie n a prawo
28 lut 12:56
ele: a dobra już czaje dzięki.
28 lut 12:59
sss: wracam do tematu bo jednak coś nie tak wychodzi:
mając oczko w prawo:
gałąź przy E3 płynie do dołu E1 do dołu napięcie na R2 jest do dołu:
E1 − E3 − U2
U2 = E1 − E3
U2 = 8−3 =5V
dobre obliczenia według tego ?
2 mar 16:39
sss: mógłby ktoś rozrysować te strzałki z prądami ? Byłbym wdzięczny bo ciągle mi znowu coś się nie
zgadza.
2 mar 17:03
sss: pomoże ktoś?
2 mar 22:02