zadanko
Bezgłowy matematyk : W trójkącie ABC wierzchołki mają współrzędne A(−7,−1), B(−1,−3), C(−5,1).
a) wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny
b) oblicz pole trojkąta ABC
c) oblicz pole koła opisanego a trójkącie ABC
d) napisz równanie prostej, w ktorej zawiera się środkowa CD...
1 mar 22:07
PW: a) Policz długości boków i skorzystaj z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa.
b) Połowa iloczynu przyprostokątnych
c) Promień koła opisanego to połowa przeciwprostokątnej.
1 mar 22:28
Metis:

a)
Np, tak.
Liczymy współrzędne wektorów [AC] i [BC].
[CA]=[−5+7,1+1]=[2,2]
[CB]=[−5+1, 1+3]=[−4,4]
Ze wzoru na iloczyn skalarny można wyprowadzić wzór na cosinus kąta między wektorami:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1630.html
Liczymy zatem iloczyn skalarny wektorów [CA], [CB]...
[CA]o[CB]=2*(−4)+2*4=−8+8=0
Podstawiając do wzoru:
| | [CA]o[CB] | |
cosα = |
| |
| | |[CA]|*|[CB]| | |
cosα=0
Funkcja cosinus jest równa 0, gdy α=90
o , zatem wektory [CA] i [CB] tworzą kąt prosty, co
oznacza, że trójkąt ABC jest prostokątny.
1 mar 22:33
Mila:
Wystarczy obliczyć iloczyn skalarny:
[CA]o[CB]=0⇔CA⊥CB
1 mar 22:47
Gustlik: A(−7,−1), B(−1,−3), C(−5,1).
a) wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny
Liczę wektory kierunkowe wszystkich boków i ich współczynniki kierunkowe:
| | 2 | | 1 | |
AB→=[−1−(−7), −3−(−1)]=[6, −2], a1=− |
| =− |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | 2 | |
AC→=[−5−(−7), 1−(−1)]=[2, 2], a2= |
| =1 |
| | 2 | |
| | 4 | |
BC→=[−5−(−1), 1−(−3)]=[−4, 4], a3= |
| =−1 |
| | −4 | |
AC
→⊥BC
→ ⇒ Δ jest prostokatny, kąt C jest prosty
b) oblicz pole trojkąta ABC
Z wyznacznika wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 6 −2 |
| 2 2 |
=6*2−(−2)*2=12+4=16
| | 1 | | 1 | |
Odp: P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *|16|=8 |
| | 2 | | 2 | |
c) oblicz pole koła opisanego a trójkącie ABC
Kąt C jest prosty (pkt. a), zatem AB jest przeciwprostokątną
|AB
→|=
√62+(−2)2=
√36+4=
√40=2
√10
Odp: P=πr
2=10π
d) napisz równanie prostej, w ktorej zawiera się środkowa CD...
A(−7,−1), B(−1,−3), C(−5,1).
| | −7+(−1) | | −1+(−3) | | −8 | | −4 | |
D=SAB=( |
| , |
| )=( |
| , |
| )=(−4, −2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
C=(−5,1)
D=(−4, −2)
Liczę wektor kierunkowy:
| | −3 | |
CD→=[−4−(−5), −2−1]=[1, −3], a= |
| =−3 |
| | 1 | |
y=−3x+b
1=−3*(−5)+b
1=15+b
b=−14
Odp: y=−3x−14
2 mar 00:13
Bezgłowy matematyk : Dzięki wielkie
2 mar 00:37