matematykaszkolna.pl
zadanie - matura Blue: Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy to zostało udowodnione, czy musi być tam coś jeszcze dopisaneemotka http://i62.tinypic.com/4u6lxe.jpg
1 mar 18:39
Mila: Zaczynasz od tezy, a tego nie lubią. Dlaczego zaczynasz od tezy? Masz Δ rozwartokątny, od tego zacznij.
1 mar 19:05
Michał: jest dokładnie tak jak w odpowiedziach do zadania na zadania.info, także chyba ok. http://oi59.tinypic.com/33pfwx1.jpg Swoją drogą, co myślicie o tym? Ma to sens? https://matematykaszkolna.pl/forum/282262.html Jak Ci N[Blue]] poszła cała maturka? emotka emotka
1 mar 19:52
Blue: No właśnie Michał, tylko oni tam jeszcze to twierdzenie cosinusów dorzucili. I tutaj moje pytanie: Czy to konieczne
1 mar 20:27
Blue: A nawet dobrze, taka by mi w sumie pasowała w maju widać, że mają podobny styl do CKE
1 mar 20:28
prosta: wg mnie tak, w zadaniach na dowodzenie trzeba uzasadniać każda drobnostkę...
1 mar 20:35
Michał: Nie odpowiem Ci, chociaż pewnie jakbyś dopisała, dlaczego to ma być prawdziwe to byś miała komplet. Spójrz na klucz do matury grudniowej CKE próbnej, dokładniej zadanie 14. Jest bardzo podobne zadanie i tam niestety jest określone, aby użyć twierdzenia cosinusówemotka Z ciekawości, z jakiego profilu startujesz i gdzie zamierzasz się dostać ?
1 mar 20:36
1 mar 20:36
Blue: Michał, wiem ^^ To zadanie miałam na tej maturze i niestety wtedy go nie umiałam zrobić ... Ja niestety nie jestem na profilu matematycznym, ale zdaję matmę roz., chyba pójdę na FiR na UEP, a Ty?emotka
1 mar 20:42
Blue: Mila, czyli praktycznie na jedno wyszło emotka
1 mar 20:43
Mila: Niezupełnie. Ja wykazałam tezę korzystając z założenia.
1 mar 20:45
Michał: Ja jestem szalonym biochemem i z matmą R i z chemią R chcę się dostać na medycynę , czyli trochę nietypowo.
1 mar 20:50
Blue: No masz rację, ale w każdym razie ciekawa jestem jakby to CKE oceniło emotka Dzięki za pomoc emotka
1 mar 20:50
Blue: a biologia ?emotka Masz w ogóle matmę rozszerzoną, czy sam się uczysz?emotka
1 mar 20:51
Michał: Mam, mam ale na niskim poziomie,także pomoc forum niezbędna. Do biologii się nie przykładałem, chociaż jak ostatnio patrzę to jeszcze jest nadzieja na wysoki %
1 mar 21:42
Blue: A z próbnej grudniowej ile miałeś? jeśli można spytać emotka
1 mar 21:57
Blue: Tzn. mówię o matematyce emotka
1 mar 21:58
Michał: Próbną grudniową pisałem w domu, bo w szkole tylko klasy matematyczne mogły, ja miałem bio. W domu w ten sam dzień pisałem i miałem jakieś 76% (mówię jakieś, bo sprawdzanie moje a nauczyciela może się różnić, chociaż starałem się być sprawiedliwy), ale czułem, że to był taki szczęśliwy arkusz( nie umiałem a zrobiłem). Teraz z matur Nowej Ery i jej testów "Teraz Matura" mam stabilne 90%, tylko nie wiem jak wyglądają one w stosunku do CKE. W każdym razie wychodzę z założenia, że jak mam być pewny matury, to muszę się swobodnie czuć w każdym zadaniu z arkusza, a u mnie geometria jeszcze nie wychodzi tak intuicyjnie emotka
1 mar 22:50
Blue: łooo, to dobry jesteś Ja też właśnie skończyłam "Arkusze" z Nowej Ery i muszę powiedzieć, że dla mnie one są dość trudne... tak średnio 60% z nich mam ... emotka
1 mar 23:04
Michał: Ja właśnie zacząłem. Skończyłem zestawy maturalne z "Teraz Matury". Mamy jeszcze ponad 2 miesiące, także damy radę emotka A ta z zadania.info jak wypadła. Przejrzałem ten FiR w Poznaniu, ale ciężko mi odnaleźć się. Te 224 pkt'y które trzeba było w tym roku uzyskać to z czego są liczone?
1 mar 23:20
Blue: ta z zadania info ponad 80% emotka Geografia, matematyka i angielski się liczą. Geografia jest chyba wymiennie z historią i informatyką, ale ja zdaję gegrę emotka
2 mar 00:11
Michał: no to powodzenia życzę emotka
2 mar 01:56
Blue: Nawzajem emotka
2 mar 03:03
Michał: Blue, o której ty chodzisz spać ? Byłem dzisiaj na korkach u nauczyciela, którego bez żadnych wątpliwości mogę nazwać matematykiem(ma na wychowaniu już nie jednego laureta OM, a nawet całe grono) i mówi, że wychodzenie zawsze od założenia nie jest aż takie dobre, przestarzałe i żeby się na to nie upierać. Jak dowód tego, że to bez sensu podał przykład:
a+b 

>ab
2 
Rozwiązanie jest chyba dosyć oczywiste wychodząc od tezy, natomiast od założenia. hmmm....
2 mar 17:34
utem: 1) Dowód (I). Z. a≥0 ,b≥0
 a+b 
T.

a*b
 2 
D: (ab)2≥0⇔ a−2a*b+b≥0⇔ a+b≥2ab
a+b 

ab
2 
cnw Hmmm.. Oczywiście można inaczej, np . tak. Dowód (II) 2) Wykazać, że jeżeli a≥0 i b≥0, to :
 a+b 
(**)

a*b ponieważ obie strony nierówności są nieujemne , to nierówność ta jest
 2 
równoważna nierówności:
(a+b)2 

≥ab⇔
4 
a2+2ab+b2≥4ab⇔ (a−b)2≥0 a ta nierówność jest prawdziwa , zatem nierówność (**) jest prawdziwa.
2 mar 19:56
Metis: Michał coś jest na rzeczy z wyjściem od założenia, bo mój profesor nie daje maksymalnej liczby punktów za wyjście od tezy , może dlatego żeby Nas na to uczulić. Na założeniu opiera się całe zadanie. Dowód wprost polega na przyjęciu założeń i bezpośrednim wykazaniu tezy.
2 mar 20:07
Michał: hmmm... no nie będę się upierał. na maturze(przynajmniej w moim wypadku) najpierw zrobię wychodząc od tezy, a gdy wyjdzie coś oczywistego i prawdziwego to przepiszę je od tyłu do arkusza tak chyba najbezpieczniej.
2 mar 20:25